Du är här

2017-12-15

Riksbankens balansräkning väntas växa under 2018

wysiwyg_image

En majoritet, 63 procent, av de stora aktörerna på den svenska penningmarknaden räknar med att Riksbanken kommer att fortsätta att expandera sin balansräkning nästa år.

Det visar SEB:s återkommande enkät bland de större aktörerna, enligt ett kundbrev på fredagen.

Det är dock endast 22 procent av de tillfrågade som tror att Riksbanken kommer att annonsera en förlängning av tillgångsköpprogrammet efter det penningpolitiska mötet nästa vecka, men 41 procent tror att Riksbanken redan nästa år börjar återinvestera inför förfallet av statsobligation 1052 (som Riksbanken har en mycket stor position av), i mars 2019. Därmed skulle Riksbankens portfölj växa även 2018, fram till dess att obligationen förfaller 2019.

Ingen av de tillfrågade aktörerna tror att Riksbanken kommer att ändra räntan nästa vecka, meningarna är dock delade beträffande räntebanan; nära 40 procent räknar med att Riksbanken kommer att sänka räntebanan på kort sikt medan omkring 20 procent räknar med en högre räntebana.

Beträffande en första räntehöjning räknar en liten majoritet, 54 procent, med att Riksbanken kommer att leverera den i antingen juli eller september 2018, och i jämförelse med föregående enkät, i oktober, är det nu fler som tror att höjningen kommer i september snarare än i juli.

En stor majoritet, 88 procent, räknar med att Riksbanken kommer att höja räntan minst en gång 2018. Andelen som tror på två räntehöjningar nästa år har dock minskat till 35 procent, från 57 procent i oktoberenkäten.

SEB har också frågat penningmarknadsaktörerna om deras utsikter för den svenska bostadsmarknaden. Alla svarande tror på fortsatta prisnedgångar; 69 procent tror att priserna kan falla 10-15 procent medan 31 procent tror att priserna kommer att sjunka med 20 procent eller mer. I genomsnitt räknar investerarna med att priserna kommer att sjunka 16 procent, från toppen till botten.

Beträffande vad boprisfallet kan betyda för Riksbanken svarar 54 procent att priserna måste falla med 20 procent eller mer innan utvecklingen blir en faktor som påverkar penningpolitiken.

Hela 96 procent av investerarna anser vidare att Riksbankens obligationsköp har försämrat funktionen på obligationsmarknaden. Andelen har därmed ökat från 83 procent i motsvarande enkät i oktober. Andelen som anser att marknadsfunktionen har försämrats "signifikant" har samtidigt ökat från 35 till 73 procent.

Andelarna är motsvarande beträffande funktionen på marknaden för realobligationer, men här anser en något större andel, 78 procent, att funktionen har försämrats signifikant.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.