Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-10-26

Riksbankens nya räntebesked

wysiwyg_image

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent.

Enligt SME Direkts enkät väntade samtliga av nio tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad på -0,50 procent.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 10 februari 2016, då den sänktes med 0,15 procentenheter till -0,50 procent.

Direktionen var enig om räntebeslutet.

Riksbanken beslutade vidare att gå vidare köpen av statsobligationer med 15 miljarder kronor, varav 7,5 miljarder kronor i nominella statsobligationer och 7,5 miljarder i realobligationer, under andra halvåret 2017, enligt det beslut som fattades den 26 april.

Riksbanken kommer därmed ha köpt obligationer för totalt 290 miljarder kronor, exklusive återinvesteringar, i slutet av 2017.

"Eftersom nuvarande köpprogram löper året ut ger det möjlighet att avvakta ytterligare information som kan påverka ett beslut i december om en eventuell förlängning av köpen", skriver Riksbanken

Mandatet för valutainterventioner förlängs till den 2 juli. Ledamöterna Martin Flodén och Henry Ohlsson reserverade sig mot den beslutet.

Direktionen konstaterar att penningpolitiken behöver vara fortsatt expansiv för att inflationen ska ligga kvar nära 2 procent även framöver.

"Direktionen har, precis som tidigare, beredskap att införa ytterligare penningpolitiska lättnader om det behövs för att stabilisera inflationen och värna inflationsmålet. Alla de verktyg som Riksbanken har redogjort för tidigare kan, som alltid, användas vid behov", skriver Riksbanken.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.