Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-07-16

”Risker kvarstår på bostadsmarknaden”

wysiwyg_image

Valueguards bostadsstatistik för juni, med en säsongsrensad uppgång för tredje månaden i rad, bjöd inte på några överraskningar. Bostadspriserna har också överlag utvecklats som väntat i år, med en stabilisering, även om det fortsatt finns risker.

Det skriver Helena Bornevall, senioranalytiker vid Handelsbanken, i en kommentar.

"Den övergripande trenden i bostadspriserna i år har varit nära i linje med förväntningarna och vi håller fast vid vår syn om en stegvis stabilisering av bostadspriserna", skriver hon.

Hon påpekar att Handelsbanken räknar med en räntehöjning från Riksbanken i december, men de tror bara att räntan kommer att höjas till 0,25 procent till slutet av 2019.

"Vi kommer att hålla noggrann koll på potentiella risker från utlandet, som kan tynga hushållens inkomster och efterfrågan. Dagens globala efterfrågan och hushållens arbetslöshetsrisk stödjer vår syn om stabila bostadspriser framöver", skriver hon.

Helena Bornevall tillägger att utbudet av bostäder är ovanligt högt, med fler bostäder som läggs ut till försäljning och en minskad efterfrågan, och de räknar med att det förblir så under en tid, när utbudet nu fylls på med nyproduktion som färdigställs. Handelsbanken räknar dock med att aktiviteten kommer att öka framöver.

"Aktiviteten är vanligtvis svag i juni, med de följande månaderna kommer troligen att ge viktig information om läget på bostadsmarknaden", skriver hon.