Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-18

Riskerar du att bli 100 år?

Vi har fått en ny idol i Sverige. Hon heter Dagny och är en 104-årig bloggerska med glimten i ögat. Ur pensionssynpunkt är hon ett högriskprojekt – som vi riskerar att få se fler av i framtiden.

Den yngsta generationen som fötts på 2000-talet bör, enligt Pensionsmyndighetens prognoser, jobba till drygt 70 år för att räkna hem en pensionsnivå ungefär som ATP-generationernas. Å andra sidan kan de räkna med att ha en medellivslängd på 90 plus.

På pensionsspråk kallas det att långlevnadsrisken har ökat. Pensionen är ju i grunden en försäkring. Men i stället för att skydda oss från brand och stöld handlar pensionsförsäkringen om att vi ska ha pengar att leva på även om vi blir väldigt, väldigt gamla. Blir väldigt många väldigt gamla, så ökar kostnaden för den försäkringen. Eller omvänt, pensionerna minskar i värde.

Dagny ska vara glad att pension inte bara är ett sparande som tar slut efter en viss tid. Förhoppningsvis har hon inte tagit ut det mesta av sin pension på kortare tid än livsvariga utbetalningar. Hon har i många år haft nytta av försäkringsmomentet som gör att hon varje månad får pension, trots att hon passerat sin förväntade medellivslängd med råge.

Som tur är vet vi inte hur länge vi ska leva. Men Statistiska centralbyrån, SCB, håller koll. Här finns gott om spännande siffror för den som funderar på om det är bäst att bränna pensionspengarna snabbt eller om det är mindre riskfyllt att försöka sprida ut pensionera över längre tid. Här är listan på dem som riskerar att leva längst.

Du är kvinna. Av dem som föddes för drygt 100 år sedan har en procent av kvinnorna fyllt 100, men bara 0,2 procent av männen. Enligt SCB:s framtidsprognoser blir 100-åringarna allt fler de kommande åren. År 2060 förväntas tre gånger så många kvinnor bli över 100 år jämfört med i dag. Männen förväntas vara tio gånger fler. Kvinnor lever generellt längre än män, även om gapet minskar.

Du är tjänsteman eller gift med en. Bland dem som blev 100 år mellan 2010 och 2014 jobbade 40 procent som tjänstemän år 1960 eller var gifta med någon med tjänstemannayrke.

Du är gift. Det är en tydlig skillnad i medellivslängd mellan gifta och ogifta. De gifta kvinnorna lever till i genomsnitt nästan 88 år, männen till 85. Det är 3–4 år längre än för jämnåriga som aldrig gifte sig. De som skilt sig på vägen hamnar någonstans mitt emellan.

Du får barn sent i livet. De kvinnor som blivit 100 år har fått barn nästan ett år senare än kvinnor i samma ålder som inte blivit så gamla. Även män som har barn lever längre än de som inte har barn.

Du pluggar länge. Hög utbildning verkar ge utslag i ökad livslängd.

Du har hög lön. Hög utbildning och hög lön hör inte alltid ihop. Den som har hög lön och hög utbildning lever längre än de högutbildade med lägre lön. Men gifta högutbildande kvinnor behöver nödvändigtvis inte ha hög lön för att oddsen ska öka för ett längre liv.

Du är ung. Medellivslängden stiger och de som är unga nu förväntas leva flera år längre än dagens pensionärer.

I SCB:s underlag ingår bara de som är födda i Sverige. Underlaget anses vara för bristfälligt bland utrikes födda, till exempel vad gäller utbildningsnivå.

Generna brukar också antas ha betydelse. Blivande pensionärer brukar hänvisa till släktingars ålder när de funderar på hur gamla de själva ska bli. Men det verkar finnas färre belägg i statistiken för att den teorin stämmer.  

Kristina Kamp

Författare Kristina Kamp

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.