Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-15

Rolander: H&M glädjer börsen

wysiwyg_image

Imorse kom H&Ms försäljningssiffror för tredje kvartalet, som sammanföll med sommarmånaderna. Det blev 51 miljarder kronor vilket innebar ett tapp i lokala valutor, som euro och dollar, med -16 procent och omräknat i starkare svenska kronor -19 procent. Det var precis som väntat.

Butiksstängningarna var omfattande i början på sommaren men har successivt öppnat och e-handeln har givetvis gått bra.

Att aktien rusat över 10 procent idag beror på att H&M:s sedan årsskiftet nya vd Helena Helmersson, som fick inleda med en mardröm först i Kina och sedan spridd till alla marknader, också gjorde en omvänd vinstvarning. Det betyder att resultatet under det tredje kvartalet preliminärt ser ut att bli 2 miljarder kronor före skatt vilket är långt, långt bättre än väntade 0,4 miljarder kronor.

Kvartalsrapporten i sin helhet publiceras den 1 oktober. Rörelsemarginalen lär landa på 4,5 procent för tredje kvartalet, vilket är tre gånger högre än förväntat. H&M förklarar resultatet med att kollektionerna i år är bra och uppskattade vilket hållit tillbaka realisationerna och kostnadskontrollen fungerar. Det betyder också att strategin med integration av e-handel och fysiska butiker fungerar. H&M har förutsättningar att erbjuda bättre kundupplevelser än vad renodlade e-handlare har. 

Omsättningen bör under kommande kvartal fortsätta att närma sig siffrorna för 2019 och inför 2021 är vi tillbaka i utgångsläget på 2020. Helåret 2020 bör trots brakförlusten i andra kvartalet på 6,5 miljarder kronor och minus 3 kronor per aktie komma in på plus med 3 miljarder kronor och 1,50 kronor per aktie. Någon utdelning lär vi inte få, utan vi lägger det förlorade året bakom oss och blickar framåt. Nästa år bör bli klart bättre än 2019 då vinsten per aktie landade på 8 kronor. H&M kommer att återvända som utdelningsaktie.

Att ta rygg på huvudägaren Stefan Persson, som köpte aktier i somras, har inte alltid varit rätt men var det denna gång. Persson lär fortsätta köpen men nu är läge att förekomma honom. Till rådande kurs runt 160 kronor är aktien köpvärd och den som är långsiktig kan i första hand sikta på nivån 200 kronor där H&M handlades innan årets mardröm slog till.

Författare Dag Rolander