Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-27

ROLLS-ROYCE: ÄGARNA GODKÄNNER EMISSION VÄRD 2 MDR GBP

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den brittiska motortillverkaren Rolls-Royce stämma har godkänt en emission värd 2 miljarder pund för att ge bolaget välbehövlig likviditet för att klara coronakrisen, enligt ett pressmeddelande.

Investerarna röstade till 99,5 procent i emissionens favör och således kan nu bolaget också säkra ytterligare 3 miljarder pund från lån och via obligationsmarknaden, operationer som var beroende av emissionslikviden.

Rolls-Royce aviserade en finansiell omstruktureringsplan i början av oktober ämnad att bära bolaget igenom pandemin, som markant sänkt efterfrågan på stora motorer för flygplan och fartyg. Bolaget fattade dessutom strategiskt fatala beslut redan innan pandemin, då verksamheten fokuserades mot stora flygplan av jumbotyp, som varit den modellkategori vars efterfrågan sjunkit allra mest i och med årets reserestriktioner under viruskrisen.

Med nu säkrade finanser menar sig Rolls-Royce kunna klara av en kris som sträcker sig ända till 2022, från när bolaget räknar med att marknaderna kommer vara någorlunda återställda igen.

Det anrika bolagets Londonnoterade aktie sjönk med 2,5 procent efter beskedet på tisdagen, som kommer leda till utspädning för tidigare ägares aktier. Aktiekursen har fallit med över 60 procent hittills i år.

Sedan pandemin har Rolls-Royce varslat om att 9.000 anställda kommer få lämna bolaget som en del av de pågående omstruktureringarna av verksamheten.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.