Du är här

2018-08-31

Rutgersson fattar Briox-klubban

wysiwyg_image

Johan Rutgersson blir ny styrelseordförande i Briox efter beslut av en extrainkallad bolagsstämma. Stämman fattade även beslut om ett incitamentsprogram, trots Aktiespararnas protester. Den nye vd:n Fredrik Hyltsten erbjuds därmed teckna 500 000 optioner.

Optionsprogrammet leder, tillsammans med tidigare beslutade program, till en mycket hög utspädning. Potentiellt skulle 3 miljoner aktier kunna tillkomma genom framtida optionslösen, vilket är en betydlig summa mot bakgrund av att det totala antalet Brioxaktier idag är cirka 28,5 miljoner stycken.

Aktiespararna anförde vidare att incitamentsprogram i allmänhet ska vara kopplat till genomförd prestation och inte, som i det här fallet, ges som en välkomstgåva.

Vidare ansåg förbundet att beslut om incitamentsprogram ska fattas av årsstämman.

Anmärkningsvärt var att fler röster var närvarande på den extra bolagsstämman än på årsstämman. Men det betydde inte att en stor andel av rösterna fanns närvarande. På stämman fanns nämligen bara åtta procent av rösterna företrädda.

Extrastämman tog också beslut om att avgående vd Johan Rutgersson ska få behålla sina optioner, trots att han lämnar sitt vd-skap och blir styrelseordförande. Därmed frångicks tidigare fattade beslut som inneburit att vd:s optioner fick lösas endast under förutsättning att vd kvarstod i sin anställning.

Aktiespararna röstade nej även i den sistnämnda beslutsfrågan. Aktiespararna anser att styrelsemedlemmar ska belönas med en fast och kontant ersättning, inte med en rörlig.

Beslut om vad styrelsen ska få i ersättning bör därtill, enligt Aktiespararna, fattas av årsstämman. 

Stämman valde såsom nämnts styrelseledamoten Johan Rutgersson att ersätta Lars-Göran Karlsson i rollen som styrelseordförande. Lars-Göran Karlsson kvarstår i styrelsen såsom ledamot. Kvarstår som styrelseledamot gör även Jens Collskog, tidigare vd i bolaget som nyvaldes på årsstämman.

Författare och bevakare: Charlotta Malm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.