Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-29

Så agerade fondspararna i december

wysiwyg_image

Globalfonder var de mest köpta fonderna bland kunder hos både Avanza och Nordnet i december, visar färsk statistik från de bägge nischbankerna.

Nätmäklaren Avanza Banks sparare gjorde 81 500 fondaffärer per dag i december, vilket är 26 % färre än samma månad i fjol. Jämfört med november steg emellertid aktiviteten med 18 %. Detta trots att månaden före ingår i rapportsäsongen.

Det var aktiefonder som toppade köplistan under december. Försäljning skedde av korträntefonder, råvarufonder och Latinamerika- samt Afrika- och Mellanösternfonder.

”Fondspararna har varit defensiva under större delen av året och bidragit till en renässans för räntebärande placeringar. Begreppet TINA som åsyftar att det inte finns några alternativ till aktier har med största sannolikhet förpassats till historieböckerna. Samtidigt är det nu snart tre månader sedan vi såg årslägsta på börsen, vilket adderat viss riskvilja bland fondspararna som favoriserar globalfonder och Sverigefonder för andra månaden i rad. De två fondkategorierna lockar nämligen 7 av 10 köpkronor under december”, säger sparekonomen Nicklas Andersson. 

Nätmäklaren Nordnets sparare fortsatte under december att köpa globalfonder samt tillväxtmarknadsfonder, samtidigt som råvaror och energifonder såldes av. Det framgår av ett pressmeddelande.

- Spararna köper exponering mot USA och Kina, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Hon fortsätter.

- Liksom i november söker man en bred exponering mot globala aktiemarknader. Det är dock viktigt att komma ihåg att i många globala indexfonder uppgår andelen USA till upp emot 70 procent. I ljuset av det kan en globalfond nästan ses som ett alternativ till en USA-fond – och båda är boostade av en stark dollar.

Fonder med ränteinslag fortsätter att säljas av.

- Såväl obligationsfonder och företagsobligationsfonder, som hedgefonder och korträntefonder säljs av december. Inför det nya året, som eventuellt bjuder på en mjukare penningpolitik, minskar intresset för ränteinslag i portföljen, säger Frida Bratt.

Mest köpta fonderna i december

Avanza:
Globalfonder
Sverigefonder
Investmentbolagsfonder
Turkietfonder
Europafonder

Nordnet:
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Länsförsäkringar Global Index
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index
Öhman Emerging Markets
Swedbank Robur Access Asien

Mest sålda fonderna i december

Avanza:
Korträntefonder (USD)
Råvarufonder
Latinamerikafonder
Afrika- och Mellanösternfonder
Företagsobligationsfonder

Nordnet:
Carnegie Strategifond
BGF World Energy
SEB Korträntefond
Investerum Basic Value
SEB Asset Selection