Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-08-30

Så är svenska fastighetssektorn mest sårbar

Den svenska fastighetssektorn är den mest sårbara mot att centralbanker blir mindre expansiva (inleder "tapering").

Det skriver Morgan Stanley i en europeisk sektoranalys där samtidigt exempelvis tyska bostadsrelaterade bolag lyfts fram som intressanta köpcase.

I analysen drar Morgan Stanley ned rekommendationen för Castellum till undervikt från jämvikt. Riktkursen sänks, som Nyhetsbyrån Direkt rapporterat, till 116 från 124 kronor.

Samtidigt upprepas undervikt för Fabege med uppjusterad riktkurs om 5 kronor till 145 kronor. Hotellfastighetsbolaget Pandox får jämvikt och riktkursen 160 kronor upprepade.

"Svensk fastighetssektor är starkt cyklisk med en kort hyresstruktur och en benägenhet att ta en större andel kortsiktiga lån än genomsnittet", skriver Morgan Stanley.

Investmentbanken pekar på att tillväxttakten i svenska fastighetspriser tydligt har startat, exempelvis bromsar pristillväxten in på Stockholms bostadsmarknad.

"Vi har ännu inte sett en marknad med denna typ av belåning och räntekänslighet, som har utvecklats så väl och så länge, som endast stabiliseras när tillväxten börjar minska", skriver Morgan Stanley som anser att riskerna ligger tydligt på nedsidan kontra potentialen på uppsidan.