Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-27

Så förstår du doktor koppar: ”Ökar möjligheten till bättre investeringsbeslut”

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 3–4 2019.

Det är viktigt att som sparare förstå det ekonomiska nyhetsflödet och bilda sig en uppfattning kring vad som driver börsen antingen upp eller ned.

Föregående nummer fokuserade vi på inköpschefsindex. En annan intressant variabel att studera i analyspusslet är prissättningen av koppar, ibland också känt som doktor koppar, en råvara som återfinns i nästan alla industriprodukter och således agerar en bra temperaturmätare för konjunkturen. Då orosmolnen kring åtstramande centralbanker, handelskrig och kraftigt försämrad konjunktur har skingrats en aning på sistone har kopparpriset, tillsammans med börsen, återhämtat sig och trenden pekar för tillfället norrut.

Kopparpriset är inte en perfekt ledande indikator för börsen men tid till annan uppstår intressanta divergenser gentemot börsen som kan utnyttjas av den uppmärksamme.

Höstens branta fall får ses som ett bra exempel på det. Kopparpriserna (och även andra metaller) föll kraftigt utan att börsen till en början tog hänsyn till det branta fallet. Andra parametrar vägde för tillfället tyngre, börshumöret var på topp och positivt tolkningsföreträde rådde hos investerarkollektivt. Som grafen ovan illustrerar ser vi då hur börsen (vi har valt verkstadsindex för svenska bolag) och kopparpriset gick isär kraftigt. Det är alltid lätt att vara efterklok och ”back tracka” men där och då hade det såklart varit sunt att åtminstone ha dragit ner den cykliska exponeringen i portföljen  när verkstadsaktierna befann sig på toppnivåer samtidigt som  kopparpriset var nere i källaren.

I takt med att den ekonomiska statistiken på global basis fortsatte att komma in svagare än förväntat samtidigt som marknaden började oroa sig kring en alltmer åtstra mande penningpolitik från i första hand USA, blev det tillslut för mycket negativt för marknaden att absorbera och börsen föll kraftigt därefter. Det är som bekant en myriad av variabler som styr börsutvecklingen och det är omöjligt att kunna veta exakt hur marknaden ska agera på ny information och i vilken utsträckning.

Kort sammanfattat, kopparpriset är inget facit för börsen men att hålla koll på doktor koppar ökar åtminstone möjligheten till att justera riskprofilen i aktieportföljen och förhoppningsvis fatta bättre investeringsbeslut över tid.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.