Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-03-16

Så försvarade Wahlroos flytten

wysiwyg_image

Nästan 1200 aktieägare hade slutit upp på Grand Hotels Vinterträdgård när Nordeas årsstämma skulle besluta om flytt/ej flytt av banken till Finland. Eftersom det var dagens näst sista punkt på dagordningen, hölls alla deltagare på sträckbänken under den drygt tre timmar långa stämman. Ja till flytten gav en förkrossande majoritet på 96,6 procent  av de närvarande rösterna.

Några institutionella ägarna markerade emot bland annat AMF och Folksam Fonder. Den sistnämnda la ner sin röst till aktieägarnas högljudda besvikelse. Didner&Gerge med 48 miljoner röstade med fötterna genom att inte dyka upp på stämman.

Aktiespararnas ordförande Per Westerberg yrkade emot flyttförslaget med motiveringen att beslutet är förhastat och att Nordea skulle kunna arbeta för en förändring av de ojämnlika villkoren som gäller för svenska banker mot europeiska.

Björn Wahlroos pläderade för flytten, som teknisk sätt är en fusion mellan Nordea Bank och det finska bolaget Nordea Abp.  Nordeas verksamhet idag är en internationell angelägenhet och banken behöver ett stabilt, långsiktigt regelverk med konkurrensneutrala förutsättningar. Första embryot till flytten går enligt Wahlroos långt tillbaka men har fått en kraftig aktualisering genom sammanslagningen av dotterbolag i Norden som genomfördes för två år sedan. ”Vi måste få samma villkor som övriga europeiska banker” var Wahlroos återkommande sammanfattning.

För att lätta upp stämningen på stämman strök Wahlroos under att ”vi lärt oss tycka om svensk ägarstyrning och kommer fortsätta arbeta med valberedningsinstitutet efter flytten” Även den fackliga representationen i styrelsen tog han upp i sammanhanget.

Författare: Maria De Geer

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.