Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-20

Så hanterar du rådande börsläge

wysiwyg_image

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 1 2016.

Trots två rejäla djupdykningar stängde Stockholmsbörsen på plus även 2016, det femte året på raken med uppgång. Kursuppgången noterades till 6 procent och lägger vi till utdelningarna hamnar vi på finfina 10 procent. Jämför den siffran med vad du hade fått på ett bankkonto. Varningssignalerna var många och starka under året, men det är bara att konstatera att börsen är urstark.

Hur länge håller då den muntra börsutvecklingen i sig? I början av hösten var det mycket prat om TINA, det vill säga att det inte fanns något annat alternativ än aktier för att få en rimlig avkastning. Någon månad därpå gjorde den allt svagare kronan att exportföretagens aktier steg lite extra. Nu, bara några månader senare, är den amerikanska långräntan nära dubbelt så hög som i somras och kronan har stärkts väsentligt.

Än så länge verkar inte den högre räntan störa världens börser, men den dagen kommer garanterat om räntorna fortsätter uppåt.

Hur ska man då hantera det rådande börsläget på bästa sätt, när många aktier känns högt värderade? Riskspridning är alltid viktigt och glädjande nog något som Aktiespararnas medlemmar har bra koll på. Värre är det med många andra, eftersom nästan hälften av alla aktieportföljer i Sverige endast innehåller aktier från ett bolag. Det hela blir inte bättre av att detta bolag oftast är Ericsson eller Telia, som ju inte direkt har rosat aktiemarknaden de senaste åren. Med 10–15 olika bolag från olika branscher i din portfölj får du en bra riskspridning.

Att investera regelbundet är ett annat sätt att hantera en förmodad hög värdering av börsen, speciellt om du har för avsikt att hålla på länge med ditt aktie­sparande och inte vill lägga så mycket tid på det. Köper du för ett visst belopp varje månad eller kvartal kommer du att köpa både billigt och dyrt, och på sikt brukar den strategin fungera alldeles utmärkt. Detta eftersom börsen ”alltid” går upp på lång sikt.

För dig som har både intresse och tid att lägga på ditt aktiesparande rekommenderar jag stockpicking. Detta eftersom det hela tiden, oavsett börsläge, finns aktier som går upp och aktier som går ner. Min personliga favorit är att köpa aktier i fundamentalt bra bolag som har gått ned den senaste tiden. För att tajma köpet använder jag mig av analysprogrammet Hitta kursvinnare och enkel trendanalys.

Lägg gärna lite tid på att lära dig att rita trendlinjer, det kommer du ha nytta av när det gäller att komma fram till både när du ska köpa och sälja aktier.

Förra året fyllde Aktiespararna 50 år. I år är det dags för tidningen Aktiespararen att fylla halvsekel, och det kommer vi att uppmärksamma med en rad artiklar under året. Först ut är en artikel om Lars-Olof Svedberg, som i stort sett har samtliga nummer av Aktiespararen sedan starten. Du hittar artikeln på sidan 48.  

Synpunkter? Mejla mig på ola.jansson@aktiespararna.se!

Författare Ola Jansson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.