Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-16

Så investerar du hållbart

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 8 2019.

Vilka framgångsfaktorer du ska leta efter och vilka är de vanligaste fallgroparna? Här är svaren som hjälper dig att investera hållbart.

Victoria Lidén, hållbarhetsanalytiker på Öhman Fonder, går igenom läget – bransch för bransch.

Energi

Affärsmodeller som bygger på fossila bränslen som olja och gas innebär en risk eftersom de inte bygger på en hållbar affärsmodell, enligt Victoria Lidén.

– Givet 2­-gradersmålet riskerar 75 procent av det fossila bränslet bli vad vi kallar ”strandade tillgångar”, tillgångar som inte kommer att kunna användas.

Vinnare är förnyelsebar energi, men även här gäller det att titta på hållbarhetsfaktorer.

– Det finns exempel på när det inte gått så bra när vindkraftsparker inte varit förankrade hos lokalbefolkningen, säger Victoria Lidén.

Dagligvaror och sällanköpsvaror

För såväl dagligvaror som sällanköpsvaror gäller att de ofta har långa och svårkontrollerade leverantörsled. Inom dessa sektorer kan man med fördel välja bolag som har bra kontroll på sina leverantörer.

– Särskilt när det gäller kritiska råvaror som kobolt och palmolja, säger Victoria Lidén.

Ser man i stället till vad som skulle kunna vara en framgångsfaktor inom detaljhandeln så är det att hitta de bolag som erbjuder mer hållbara produkter och tjänster.

Hälsovård

Victoria Lidén tror att det kommer bli mer fokus på läkemedelsindustrins hållbarhetsutmaningar framöver.

– Produktsäkerhet, priser och tillgång till mediciner är avgörande frågor, säger Victoria Lidén.

Finans

Inom finansbranschen är det regelefterlevnad och affärsetik som är det väsentliga. En potentiell fallgrop är nischbankernas höga räntor för privatpersoner som är en affärsmodell som Victoria Lidén inte tycker är hållbar.

– Det är något som varken allmänheten eller myndigheter gillar.

Fastigheter

Investerare tittar mer och mer på livscykelanalysen för investeringar, något som framför allt gäller fastigheter.

– Det är vid nybyggnation fastighetssektorn lämnar som störst klimatavtryck, säger Victoria Lidén.

Rapportering om nybyggnation och klimatpåverkan i bolagens hållbarhetsredovisning är särskilt viktigt i fastighetsbranschen. Mått som energieffektivitet och miljöcertifieringar är också något som är värt att titta på. Men även frågor som hur bolagen är investerade och anpassar sig till klimatförändringar är intressant, tycker Victoria Lidén.

– Frågor man kan ställa sig är vad fastighetsbolagen ser som deras största risk till följd av klimatförändring och hur de hanterar riskerna samt vilka av fastigheterna är mest exponerade mot klimatrelaterade risker.

Verkstad

Inom den breda sektorn verkstad kan man i bolagens hållbarhetsrapportering jämföra mätbara faktorer som resursförbrukning och effektivitet och utsläpp. Även inom denna sektor kan man titta på vilka miljöcertifieringar som bolaget har.

– Men även sociala frågor som olycksfallsfrekvens är värt att undersöka, säger Victoria Lidén.

Material

Gruvbolagen är det givna exemplet på att satsa på säkerhet, både för de anställda och miljön. – Boliden är ett exempel på hur kostsamt det kan bli med dammolyckor, säger Victoria Lidén.

Pappersbolagen bli vinnare på den starka vågen av minskad plastanvändning och mer regleringar och återvinningsbolagen på ett ökat ansvar att hantera förpackningar i alla led, från producent till konsument.

IT

En annan stark makrotrend är behovet av ökad personlig integritet på internet, inte minst blev det aktuellt i och med Facebook och Cambridge Analytica-­skandalen. Personlig integritet är således ett väsentligt område för bolag med mjukvarutjänster som behandlar personlig information. Cybersäkerhetsbolagen är vinnare på trenden av behov av ökad säkerhet på internet.

Författare Ellinor Beckett

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.