Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-27

Så kan du spara bättre än Joakim von Anka

wysiwyg_image

 Jubilererar. Lika sparsamme som superrike Joakim von Anka fyller 70 år 2017.  ©/Bild: Disney.

Joakim von Anka fyller 70 år.
Seriefiguren är mest känd för sin enorma förmögenhet.

Att investera sina pengar precis som den stenrike ankan är dock inte rätt väg att gå för sparare. 

– Han missar all ränta-på-ränta-effekt, säger Johanna Kull. 

Omtyckte och uppmärksammade seriefiguren Joakim von Anka firar 70-årsjublieum. 

Världens rikaste anka, som skapades av Carl Barks, är ytterst sparsam. 

Det finns saker som investerare kan lära sig av den fiktive profilen – men även drag som är nyttiga att undvika. 

1947 var året då Joakim von Anka, som av många även kallas för ”Farbror Joakim”, såg dagens ljus. Sedan dess har många bekantat sig med honom genom inte minst Kalle Anka-tidningarna. 

Alla sparare har som dröm att lyckas med sina placeringar och att få samma ekonomiska ställning som Joakim von Anka. Eller vad som sägs om att ha 500 tripiljoner 287 multipliciljoner 111 diljoner kronor och 63 öre, motsvarande tre kubiktunnland kontanter, på kontot? Enligt en uträkning av Forbes uppgick hans förmögenhet till 65,4 miljarder dollar 2013 – vilket gjorde honom till världens rikaste fiktiva karaktär.

Joakim von Anka är känd för att bada i sina pengar som han har i ett stort kassavalv i sin pengabinge i Ankeborg. Många upplever affärsmannen Joakim som en snål och girig individ. 

– Samtidigt har pengarna ett stort nostalgiskt värde för Joakim. Han kom från ingenstans, var urfattig och reste runt i världen på äventyr och bygge sakta men säkert upp sitt kapital. Han har jobbat väldigt hårt för att bli rik, säger ankisten Stefan Diös, som översatt serier om både Kalle- och Joakim von Anka i över 30 år. 

”Svårt för börsklippare”

Scrooge McDuck, Joakim von Ankas namn på engelska, härstammar från Skottland. Han föddes 1867, enligt tecknaren Don Rosa, och emigrerade sedan till USA. Scrooge kommer från Charles Dickens bok ”En julsaga” som handlar om den snåle Ebenezer Scrooge. Det brukar även sägas att folk från Skottland rent generellt är av det snålare slaget. 

– Joakim har egentligen ett stort hjärta. Från början ville Joakim alltid vara hederlig i sina affärer. Sedan tappade han greppet en aning. Det kom han att må dåligt över. Joakim har alltid haft svårt för uppnosiga finansvalpar och börsklippare, säger Stefan Diös, som understryker att många har fått lära sig mycket om privatekonomi genom äventyren i Ankeborg. 

– Det finns flera exempel. Bland annat har ekonomiska kretslopp i samhället och pris ställt mot efterfrågan förklarats. En form av folkbildning.

wysiwyg_image

Don Rosa tecknar Joakim von Anka. ©/Bild: Morgann Gicquel, Franklin Henriksen & Ashley Werner.

Klart är i alla fall att Joakim von Anka, även om han framställs på olika sätt i de nära 20 000 äventyr som finns om honom, hellre lägger pengarna under kudden än tar på sig spenderarbyxorna och ger sig in på börsen. Johanna Kull, sparekonom på Fondbolagens förening, menar att det finns både för- och nackdelar med en sådan här strategi. 

– Joakim har en otroligt bra koll på sina utgifter. Det är alltid sunt och en bra start på sparandet. Men han missar ju även en hel del möjligheter. Så som ränta-på-ränta-effekten, säger hon. 

Vilken typ av aktier skulle du rekommendera honom?

– Jag tror att investmentbolag hade passat honom. Om Joakim hade investerat mer aktivt i mindre enskilda aktier som svänger mer i värde hade han nog blivit tokig av att vara inne och kolla utvecklingen på kontot hela tiden. 

”Blir jobbigt att leva”

Stefan Diös betonar att Carl Barks, och sedermera även Don Rosa som han jobbat mycket nära med, fått ankorna att framstå som människor. Det går att känna igen sig i personer man möter i vardagen. 

Och för Joakim von Anka blir hans sparsamhet stundtals manisk. Han får skydda sig mot skurkarna i Björnligans rånförsök och ständigt svettas av rädsla när Magica Hex är på jakt efter turkronan – hans första intjänade slant någonsin. 

– Det går att lära sig att man ska göra allt med måtta. Bitvis blir det jobbigt för Joakim att leva eftersom han är så försiktig och mån om sina pengar.

– Ska du spara som Joakim von Anka så gäller det att du trivs med det upplägget och känner att du orkar fullfölja det. Om drömmen är att bada i pengar i framtiden kanske det är helt rätt att spara så nitiskt, men det passar verkligen inte alla, säger Johanna Kull. 

Stefan Diös berättar att det finns en börs i Ankeborg. Ett exempel på när det går illa för Joakim von Anka är när han råkar köpa massvis jordnötsaktier och får se sin brorson Kalle Anka bli dyngrik medan han själv förlorar allt, bryter ihop och får flytta in hos Knattarna (Knatte, Fnatte och Tjatte). Pengarna kommer dock tillbaka genom att Joakim satsar sin sista tioöring på börsen samtidigt som Kalle misslyckas som storpamp. 

– Börsen fyller olika funktioner i de olika äventyren. Men Joakim är så gott som alltid en försiktig sparare (skratt).

wysiwyg_image

©/Bild: Disney.

FAKTA 

Nyligen var Don Rosa i Sverige för att berätta mer om sin nyutgivna utgåva av ”Farbror Joakims liv”. Då passade Joakim von Anka på att dela med sig av ett par sparråd. 

”Farbror Joakim är inte bara världens rikaste anka, han är också världens snålaste. Men efter stor vånda har han ändå bestämt sig för att bjuda på några ekonomitips i samband med sin 70-årsdag. Fast de som vill får såklart mer än gärna swisha honom en slant för besväret”, står det i ett pressmeddelande. 

Låna gärna ut saker, men glöm inte att ta betalt
Om din granne vill låna din gräsklippare, ta fem kronor i timmen för slitaget. En hemmabiokväll med kompisar är mysigt, men eftersom det är ditt filmabonnemang får dina vänner såklart betala en slant, glöm inte heller att ta ut en elavgift av alla som besöker ditt hem.

Gå plus på semestern
Ta reda på vilka produkter som är billiga i landet som du ska åka till och bunkra upp ordentligt.  Är det många svenskar på resmålet kan du ta med dig lakrits, knäckebröd, kaviar och andra oumbärliga livsmedel och sälja på plats.

Mode är överskattat
Varför se ut som alla andra – gör som jag och hitta din helt egna stil. Håll dig sedan till den och lär dig att sy så behöver du nästan aldrig köpa nya kläder.

Släktingar = gratis arbetskraft
Gör som jag och låt dina släktingar jobba gratis. Även om de är odugliga och lata så finns det säkert några uppgifter som de kan hjälpa till med.  

Kvackify-abonnemang behöver inte kosta
Övertala en kompis att skaffa Kvackify så kan du lyssna gratis.

Skaffa aldrig husdjur
Visst är hundvalpar gulliga, men de är också väldigt dyra i drift. Erbjud dig istället att vara hundvakt, eller varför inte kanin- eller vandrande pinne-vakt, så kan du samtidigt tjäna en hacka.

Kasta ingenting – allt kan öka i värde
Till och med en kapsyl kan vara värd flera tusen kronor, bara den är tillräckligt ovanlig och det blir den efter att du har sparat den i 50 år.

Placera pengabingen nära din bostad
Det blir alldeles för dyrt att åka till Malta varje gång du ska ta ett pengabad.

Källa: Pressmeddelande från Egmont Publishing.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.