Du är här
Så kan teknik öka jämställdhet

Aktiespararen träffade Katrine Marçal för att prata börs, jämställdhet och teknik.
För den som inte läst din senaste bok ”Att uppfinna världen”, vad är det viktigaste budskapet?
– Att uppfinningar som vi i dag tar för givet, allt från hjul på resväskor till elbilar, hölls tillbaka av våra idéer om kön. Vi fick inte hjul på resväskor förrän 1972 eftersom det ansågs ”omanligt” att rulla en väska. När elbilen först kom till i slutet av 1800-talet ansågs den vara en ”tantbil” och det bidrog till att den försvann.
Våra idéer om kön påverkar vilka uppfinningar som blir till och vilka som inte blir det. Till och med i dag går 99 procent av det svenska riskkapitalet till män.
I din bok skriver du om hur nästan allt riskkapital går till män och driver den tekniska utvecklingen, hur hade världen sett ut med omvänd fördel till kvinnor i stället?
– Jag tror poängen väl snarast är att balans är bra.
Siffran 99 procent till män indikerar ju att män ofta får investeringar bara för att de är män. Inte att de har de bästa idéerna. Och det är inte bra för ekonomin. Vi behöver att de bästa idéerna kommer fram. Inte bara mäns idéer.
Krävs det bara att kvinnor tilldelas mer riskkapital så har vi löst jämställdhetsfrågan?
– Nej. Det finns förstås massa andra aspekter på jämställdhetsfrågan Men visst hade det hjälpt.
Just riskkapitalet är ju en indikation på vidden av hur mycket vi slösar bort kvinnors kompetens och idéer.
Och de bolag som lyckas med hjälp av riskkapital får ju ofta väldigt stor makt att forma samhället, ekonomin och våra liv. Det är klart att det vore mycket bättre om det första kravet på att få riskkapital i Sverige i praktiken inte längre var att man var tvungen att vara man.
Kan dagens teknik hjälpa till att öka jämställdheten i samhället?
– Det är en intressant fråga. Jag skriver i boken om hur många ekonomiska studier som just nu pekar mot att det är i många manliga branscher som jobb kommer att försvinna på grund av robotiseringen, AI och automatisering. Det skulle kunna leda till en situation där det plötsligt är kvinnligt kodade branscher som vård och omsorg där det behövs mänsklig arbetskraft. Det skulle eventuellt kunna göra att dessa branscher fick högre status.
– Den teknik som har gjort det möjligt att arbeta hemifrån skulle också kunna öka jämställdheten eftersom den gör det enklare att kombinera karriär med närvarande föräldraskap.
Hur går jämställdhetsarbetet bland svenska börsbolag?
– Inte så bra. Listan över bolag som helt saknar kvinnor i ledningen växer och listan på jämställda bolag har inte växt det senaste året.
Varför behövs mer kvinnligt ägande?
– Mer pengar i händerna på kvinnor är bra för ekonomin och bra för kvinnor. Om män i Sverige nu uppskattas äga dubbelt så mycket som kvinnor säger det något om var den ekonomiska makten finns. Feminism har alltid handlat om pengar eftersom det hänger ihop med frihet. Redan Virginia Woolf skrev för hundra år sedan i sin berömda essä att om en kvinna ville kunna skriva behövde hon ”ett eget rum och pengar”. Att kvinnor äger så mycket mindre är ett mått på kvinnors mindre frihet som grupp. Det säger också något om att något är i grunden fel med ekonomin som den fungerar i dag.
Tror du pandemin har satt jämställdhetsarbetet på paus?
– Jag tror det är för tidigt att säga. Internationellt finns faktiskt tvärtom en väldigt aktiv diskussion om jämställdhet just för att pandemin inte minst i USA har slagit så hårt mot kvinnor.
Sist men inte minst, hur går börsen 2021?
– Tja, den som visste det. Om vi såg något förra året var det väl att den verkar leva sitt egna liv nästan helt skilt från resten av ekonomin. Jag vågar inte gissa.
Skribent: Carl Törner