Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-18

Så mycket kostar din pensionsflytt

Att flytta sin privata tjänstepension kan snabbt bli en kostsam affär. Aktiespararen har listat pensionsbolagen som erbjuder billigast – respektive dyrast flytt.

Debatten på den svenska pensionsmarknaden har gått varm de senaste åren och en av frågorna som har varit allra hetast är frågan om fri flytträtt. Sedan över ett decennium tillbaka är detta en ickefråga i våra nordiska grannländer. Där gäller en lagstiftad flytträtt i kombination med ett maxtak på flyttavgifter och i regel handlar det om en administrativ avgift på 1 500 kronor.

I Sverige går det trögare. Även om kollektivavtalade tjänstepensioner tecknade efter den 1 maj 2007 har rätt att flyttas går det i regel bara att välja mellan ett visst antal försäkringsbolag. Vilka bolagen är beror på vad parterna i spararens avtalsområde har förhandlat fram. I äldre kollektivavtalade tjänstepensioner gäller flytträtten från fall till fall.

För anställda som saknar kollektivavtal eller som driver egen firma är det å andra sidan fritt fram att flytta sin tjänstepension. Det kan dock bli kostsamt. Aktiespararens granskning av privata tjänstepensionslösningar visar att det kan kosta från 0 upp till 30 316 kronor i avgift att flytta till ett annat försäkringsbolag. För den genomsnittlige svensken landar flyttnotan snabbt på flera tusen kronor.

Absolut värst i klassen är Movestic som tar en flyttavgift på hela fem procent av kapitalet. För genomsnittssvensken innebär det en avgift på runt 5 000 kronor. Tjänar du mer än så blir det mycket dyrare, se exempel på nästa sida.

På Movestics hemsida lockar bolaget med en insättningsbonus á fyra procent om spararen väljer att flytta sitt kapital dit. En schysst deal vid första anblick, alltså. Desto mer oschysst och vilseledande är att bolaget i samma annons inte nämner den höga flyttavgiften som Movestic tar ut om spararen väljer att flytta sin tjänstepension till ett annat försäkringsbolag inom de närmaste fem åren.

För att komma runt flyttavgifterna tipsar Movestic potentiella kunder att teckna deras fonder. Det ger nämligen en kraftig rabatt på flyttavgiften som istället landar på 1 procent den dagen pengarna flyttas. Problemet är att en klar majoritet av Movestics egna fonder tar ut en förvaltningsavgift varje år på 1,75 procent. Det man förlorat på gungorna tar man igen på karusellerna.

Näst värst på höga avgifter är SPP, som tar ut 2,5 procent – oavsett storleken på tjänstepensionen. Något förvånande, med tanke på bolagets i övrigt låga förvaltningsavgifter. Men på samma sätt som med Movestic ser man alltså också till att tjäna en ordentlig hacka på sparare som bestämmer sig för att flytta sitt kapital.

Den dystra läsningen fortsätter. Trots att det har snackats länge om att branschen går mot lägre flyttavgifter visar Aktiespararens genomgång att majoriteten av aktörerna fortsätter att ta procent på affären, och som om det inte vore nog tar många aktörer dessutom en stående fast avgift.

Exempelvis blir avbränningen hela fyra procent på kapitalet för spararen som tjänar 20 000 kronor i månaden, men som efter ett år vill flytta sin tjänstepension. Det visar hur eftersatt den svenska pensionsmarknaden är. Om en bankkund bestämmer sig för att byta bank skulle aldrig den här typen av avgifter få förekomma.

I grund och botten handlar det om en enkel transaktion. Frågan att ställa till politikerna är hur den här typen av lurendrejeri kan få förekomma?

För att nyansera finns det också aktörer med schyssta villkor. Avanza har länge varit pionjärer på såväl den fria flytträtten som prispress på flyttavgifter. På samma sätt jobbar Nordnet och Danica. Även Handelsbanken har hakat på och tar inte ut en enda krona i flytt­avgift, bortsett från fondförsäkringen.

På det stora hela leder de höga flyttavgifterna till kraftiga inlåsningseffekter på marknaden där sparare hellre stannar kvar i kanske dåliga lösningar än flyttar sitt kapital till en aktör som både är bättre och billigare.

Vad kan man då göra som sparare?

Till att börja med har arbetsgivaren ett stort ansvar. Det är arbetsgivaren som träffar avtalet med försäkringsbolaget dit de anställda sedan blir slussade. Att värna om sina anställda i form av schyssta villkor och bra arbetsmiljö brukar vara några hjärtefrågor för arbetsgivare. Att även säkerställa att de anställda sparar hos ett schysst pensionsbolag borde vara ett självklart tillägg på listan.

Låt säga att man i nuläget redan har sin tjänstepension hos något av de dyra alternativen. Gör det enkelt för dig själv, byt! För ju längre du väntar med att byta bolag, desto dyrare kommer det att bli i takt med att ditt kapital växer. 

Författare Aron Sigblad

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.