Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-06-08

Så påverkar tyska räntor marknaden

wysiwyg_image

Hur kan tyska statsobligationer hjälpa oss att ta tempen på marknaden och varna oss när det är dags att bli försiktig?

Under några dagar i slutet av maj kändes det som att Eurokrisen var tillbaka och Italien var på väg ner i avgrunden. Räntan på Italienska statsobligationer och CDS:er på Italienska banker tog ett rejält kliv uppåt. Att räntan på den Italienska 10 åringen peakade på 3,16 % är i sig anmärkningsvärt. Den amerikanska motsvarigheten gav nämligen strax över 3 % innan turbulensen. Känns det rimligt att marknaden likställer risken i USA med risken i Italien? Förklaring stavas ECB som håller räntorna låga och framförallt, de håller Italien i handen.

Lika snabbt som oron för en ny Eurokris drog in försvann den. Visserligen handlas den italienska 10 åringen runt 2,5 % vilket visar att viss skepsis kvarstår men vi har dock sett en kraftig rekyl i den tyska 10 åringen, Bund.

När oron var som värst i veckan såg vi en kraftig uppgång i Bunden (se graf) vilket innebär att räntan på den samma sjönk. Det kan låta konstigt att räntan går ner när oron för Italiens vara eller icke vara åter är på allas läppar.

Vi vill väl ha mer betalt när risken ökar?

Svaret är: inte alltid. Det vi såg var stora flöden in i Bunden vilket gjorde att priset på obligationen steg och räntan sjönk. När det blir risk off på marknaden så accepterar vi lägre avkastning om tillgången vi investerar i anses vara säker. De flesta håller nog med om att Tyskland är stabilare än Italien.

I grafen visas Bunden där varje candlestick motsvarar en veckas handel. Det vi ser är en kraftig uppgång vilket visualiserar marknadens tilltagna oro. Vi ser också en nästan lika kraftig nedgång under samma vecka vilket visar hur snabbt marknaden ruskade av sig oron. För egen del kommer jag att hålla koll på Bunden och kraftiga rörelser på uppsidan då det ger mig en uppfattning om marknadens riskaptit. Ett risk off scenario brukar vara negativt för börsen.  

wysiwyg_image

Informationen i artikeln är inte anpassad till den enskilda mottagarens specifika placeringsmål, ekonomiska situation eller personliga behov och utgör således inte rekommendation i något avseende.

 

Riskinformation

Publicerat material utgör endast allmän information och ska ses som rådgivning eller rekommendation i något slag. Investeringar i CFD:er kan utvecklas såväl positivt som negativt, eventuell förlust kan i vissa fall överstiga insatt kapital.

Författare CMC Markets

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.