Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-02

Så risktestar du pensionen

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 5 2020

Mönstret går igen. Först faller aktiemarknaden och därmed premiepensionen och fondförsäkringarna. Ett rejält fall, som brukar repa sig rätt snabbt. Sedan är det de traditionella försäkringarnas tur. Här brukar kurvan vara mindre brant, men mer utdragen. 

Vid finanskrisen påverkades även inkomstpensionen, basen i den allmänna pensionen. Fast inte förrän två år efter krisens start 2008. Effekten höll i sig till 2019. Först då var inkomstpensionen tillbaka på samma tillväxtkurva som före krisen. 

Så hur påverkas just dina pensionspengar av en krisande ekonomi? När kommer effekterna att märkas? Så här kan du risktesta just din egen pension: 

Här kan det bli mer

Garantipensionen, grundskyddet för pensionärer, är skyddat från ekonomisk kris. En stor grupp pensionärer har både garantipension och en del intjänad inkomstpension. Här har riksdagens pensionsgrupp kommit överens om ett extra inkomstpensionstillägg från september nästa år, på upp till 600 kronor mer i månaden för pensioner under 17 000 kronor i månaden. Villkoret är att du har inkomstpension eller tilläggspension, att du bor i Sverige, och att du fyllt 65 år. 

Då påverkar inte krisen

Har du en förmånsbestämd tjänstepension, vilket många födda på 70-talet och tidigare har, påverkar inte krisen, åtminstone så länge du har jobbet kvar. Nivån på den här pensionen avgörs av hur många år du jobbat inom tjänstepensionsavtalet och vilken lön du har tiden innan du går i pension. 

Här påverkas du av krisen

Det är dock rätt ovanligt att bara ha en förmånsbestämd tjänstepension. Även äldre tjänstemän har normalt en del premiebestämd tjänstepension, och det här är pengar som finns på kapitalmarknaden. En premiebestämd tjänstepension, åtminstone om den är kollektivavtalad, finns i en traditionell försäkring eller en fondförsäkring. För den som inte gjort något aktivt val hamnar pengarna i en traditionell försäkring där pengarna finns i olika tillgångsslag som aktier, obligationer, fastigheter med mera. De traditionella förvaltarna har den senaste tiden sänkt sina återbäringsräntor. Har du en fondförsäkring är det ett aktivt val du gjort. Utvecklingen beror på vilka fonder du har. 

Premiepensionen i den allmänna pensionen är också en fondförsäkring och påverkas på samma sätt. Bara om du börjat ta ut premiepension kan du välja att lägga pengarna i en traditionell försäkring. 

Påverkan med fördröjning

Tillgångarna i inkomstpensionen beror på storleken på de skatter vi betalar in till det allmänna pensionssystemet och dessutom på hur mycket pengar som finns i AP-fonderna. Ökar arbetslösheten och färre företag betalar in sociala avg färre företag betalar in sociala avgifter så minskar intäkterna. Förhoppningsvi minskar intäkterna. Förhoppningsvis kan tillgångarna i AP-fonderna täcka up tillgångarna i AP-fonderna täcka upp så att pensionspengarna räcker till utlo att pensionspengarna räcker till utlovade pensioner. Annars får vi återigen en b pensioner. Annars får vi återigen en broms i systemet som påverkar både de s i systemet som påverkar både de som fortfarande sparar till pension och d fortfarande sparar till pension och de som redan är pensionärer. 

Så här kollar du vad du har

Enklast gör du det när du loggar in på minPension. Under fliken ”Intjänad pension” kan du se vad som väger tyngst i din pensionsportfölj. 

Författare Kristina Kamp