Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2023-01-20

Så ska du agera på börsen just nu

wysiwyg_image

Carnegie har släppt ett nytt poddavsnitt med aktiechefen Karl Hedberg. I avsnittet pratar han bland annat om hur börsen kommer te sig framöver och ger därefter råd till investerar hur man bör agera.  

Han inleder avsnittet och konstaterar likt många andra att vi haft en flygande start på börsåret 2023. Nu är vi inne i rapportsäsongen där bland annat Ericsson, Sandvik och Investor inledde perioden med att öppna sina räkenskapsböcker. Hedberg menar att fokus kommer denna säsong ligga på beskeden från industribolagen. 

Hur ser då framtiden ut för börsen? 

Karl Hedberg säger att rapportperioden blir det som verkligen kommer att visa vägen nu framöver. 

“Det som kommer vara avgörande är huruvida efterfrågan kommer att hålla upp, men framförallt blir det viktigt om man kan få någon inblick i det kommande kvartalet för bolagen.” 

Det här året tror även aktiechefen att fokus kommer hamna på vinsterna för bolagen.  

“Jag tror att de flesta är eniga att som helhet så ska vinsterna ner - men frågan är hur mycket och hur snabbt. Det här är väl egentligen det som kommer att avgöra hur börsen kommer att utveckla sig det här året” 

Givet blir även räntebeskeden i början av februari avgörande för börsen. Även trenderna på marknaden och hur investerare agerar är viktigt att hålla ett öga på. 

Vad blir då aktiechefens råd till investerare? Hur ska man agera? 

För den kortsiktiga investeraren rekommenderar Karl Hedberg att ha kvar lite kassa. Efter uppgången sen årsskiftet ser han en kortare rekyl framöver, och därför kan det vara bra att ha kassa över för potentilla köp. 

För den långsiktiga investeraren rekommenderar han istället att äga rätt bolag i rätt sektorer, men med betoning på rätt bolag. Det han menar man ska titta på är bolag med stabilitet i efterfrågan. 

“Kan man ha en positiv vinstutveckling så är det givetvis att föredra. Den får inte vara för negativ om inte annat”

Ett bolag han tycker passar in på ovan beskrivning är Essity. Essity beskriver han som ett bolag som har en stabil efterfrågan på sina hygienprodukter och han tror även att bolaget kommer att kunna visa en bra trend för vinsterna 2023. Det är i hans mening ett bolag som checkar många boxar, och dessutom är unikt för den sakens skull. 

LÄS MERBankens nya favoritaktier - industrijätten får lämna

LÄS MERFastighetsaktierna att köpa och sälja efter rallyt

Författare Jessika Bouveng