Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-04-26

Så skyddar du dig från Ingves kronmassaker

wysiwyg_image

Bilden är ett montage, bilden på Stefan Ingves kommer från Riksbankens bildbank

Kronan ligger åter på slaktbänken. ”Det är hög tid att plocka fram det tyngre artilleriet” menar Aktiespararnas analytiker som guidar dig till smarta strategier för att skydda både portföljen och plånboken från kronkollapsen.

Den senaste vågen av kronsvagheten kommer efter att Riksbanken flyttat fram tidpunkten för när nästa räntehöjning beräknas äga rum. Prognosen – som upprepades så sent som i februari – var tidigare att reporäntan skulle höjas under andra halvåret 2019.

Men inte längre.

I den senaste guidningen beräknas nästa höjning ske först mot slutet av 2019, alternativt i början av 2020. Därefter väntas höjningarna ske i en långsammare takt jämfört med vad Riksbanken guidade om i februari. Dessutom ska fler statsobligationer köpas.

”Oväntat låg inflation i både Sverige och omvärlden, låga räntor i omvärlden och osäkerhet om den globala utvecklingen understryker att det finns ett behov av att gå försiktigt fram med penningpolitiken”, motiverar Riksbanken sitt beslut.

Beskedet överraskade valutamarknaden och den svenska kronan rasade ned till 16-årslägsta mot dollarn. Kronan tappade även ytterligare mark mot euron.

Trenden för kronan är för svag för att kunna ignoreras.

Betydande effekter i det svenska samhället

wysiwyg_image

Allra hårdast drabbas de svagaste grupperna i samhället - pensionärer och låginkomsttagare – som får bära ett tungt lass när allt från importerade livsmedel till bensinen blir dyrare.  Effekterna av en svag växelkurs påverkar även medelklassen, löntagare och vanliga sparare.

Utlandsresan kostar mer, likaså e-handel från resten av Europa. Marginalerna pressas även för en redan svag detaljhandel. Kort sagt drabbas stora delar av det svenska samhället.

Vinnare finns självklart också i ekvationen.

Exportsektorn är en stor vinnare på utvecklingen. Globala värdekedjor gör dock att effekterna blir mer komplexa idag än tidigare. En rad insatsvaror och komponenter behöver exempelvis importeras. 

Aktiesparare med större utländska aktieinnehav är en annan grupp som gör snabba omräkningsvinster. Dessa vinster skapar emellertid inget långsiktigt eller hållbart välstånd.     

Faktum är att nackdelarna av en ihållande svag växelkurs vida överstiger fördelarna.

Förutom att det svenska folkets köpkraft urholkas, köps svenska företag upp för vrakpriser och kompetens samt talanger dräneras från landet när utlandet erbjuder högre reallöner.

Valutasäkra ditt sparande

Med minusränta och en kraftigt fallande växelkurs krävs en ny spelbok.

Som sparare är det dags att plocka fram det tyngre artilleriet och tänka smart kring sin exponering mot svenska kronor. 

Här är tipsen

wysiwyg_image

1. Minimera mängden kontanter i svenska kronor

Det första tipset kan låta självklart, men kräver viss eftertanke. Precis som ett företag måste drivas med ett visst rörelsekapital, behöver spararen ha en likviditet tillgänglig för olika köp.

De flesta svenskar har kostnader och räkningar i svenska kronor, vilket gör att en viss mängd erfordras. Men hur mycket?

Gör en ordentlig genomlysning av ekonomin och granska utgifterna – i vilken nivå taktar kostnaderna varje månad?

Ha detta belopp i åtanke och lägg in en viss säkerhetsmarginal ifall du vill ha utökad flexibilitet i vardagen.

Att leva på existensminimum går, men det är inte roligt varje månad.

2. Bufferten är nödvändig

En buffert är en annan viktig punkt. Oväntade utgifter förekommer hos alla sparare och riktmärket på 1–2 månadslöner är en god utgångspunkt. Se till att ha dessa på ett räntebärande sparkonto (exempelvis hos SBAB) som kan användas inom 1–2 bankdagar.

Dessa medel blir exponerade för kronraset, men det är svårt att komma runt. Att ta på sig valutarisk i den omedelbart tillgängliga bufferten – även om det går åt rätt håll – är inte att rekommendera.

Valutakurser fluktuerar dagligen, men här rör det sig om förhållandevis små belopp.

wysiwyg_image

3. Valutakonton är ett alternativ

För den som vill ha tillgänglig likviditet utöver minimikravet på 2 månadslöner går det att använda sig av valutakonton. De flesta storbanker erbjuder dessa – men det kräver ofta en viss övertalning av banktjänstemannen för att öppna valutakonton i utländsk valuta.

Att ha ett dollar-, euro och schweizerfranckonto är ingen dum idé. Det är smidigt och kontoöversikten blir enklare.

Men som sagt – bankerna vill helst undvika att öppna dessa konton, så det gäller att du har en bra bankkontakt på någon av de större bankerna.

Nackdelen är även att dessa konton sällan är räntebärande, men fördelen är samtidigt att det går att göra utlandsbetalningar direkt från och till kontot.

En annan väg är att öppna ett PayPal eller Revolut-konto och/eller öppna bankkonto i ett annat land.

4. Räntefonder i annan valuta

Om du inte har en möjlighet att öppna olika valutakonton kan du spara i utländska räntefonder denominerade i andra valutor än svenska kronor. På så sätt diversifierar du bort från kronan samtidigt som du till och med kan få en viss ränta i den lokala valutan.

Undertecknad och Carl-Henrik Söderberg besökte nyligen Nordnet för att diskutera just dessa fonder. Favoriterna är SEB Korträntefond USD och Holberg Likviditet NOK.

UBS Money Market CHF är ett tredje alternativ (finns på Nordnet, men inte Avanza).

Se gärna klippet nedan för argumenten och inriktningen på fonderna. SEB Korträntefond USD finns även i Aktiespararens fondportföljer, som du finner i tidningen.

5. Lön i annan valuta än SEK

En möjlighet som är tillgänglig för ett fåtal svenska löntagare som arbetar på internationella företag är att få lönen i en utländsk valuta istället för i kronor.

Går det? Prata med HR-avdelningen och/eller din chef!

Din bank hjälper dig med att öppna ett valutakonto, dit lönen sedan utbetalas.

När pengarna är inne växlar du över så mycket (eller så lite) som du behöver.

Med lönen i en utländsk valuta som EUR, DKK, NOK, CHF eller USD behöver inte bekymra dig nämnvärt över kronkursen. 

wysiwyg_image

6. Ett gyllene alternativ 

Guld är och har alltid varit pengar. Guld är ett utmärkt alternativ för att skydda sig mot kronkursen. 

Faktum är att guldpriset nyligen satte nytt rekord i kronor. I dollar är det ännu en bit kvar. 

Även om vi inte längre befinner oss under en guldmyntfot och alla valutor i världen är så kallade fiat-valutor, går det att sätta sig själv på en ”frivillig” guldmyntfot.

Teknologin har gått fram otroligt snabbt på området och det finns idag flera seriösa aktörer som erbjuder sparare att köpa fysiskt guld som säkert förvaras i valv i Zürich, Singapore, New York, Hongkong eller London.

Guldet står i ditt namn och är helt försäkrat. Du betalar bara en liten förvarningsavgift. 

Valven drivs av välkända säkerhetsföretag som Loomis, G4S och Brinks. Innehållet kontrolleras och en årlig revision görs.

Rekommendationen här faller på Goldmoney.com. Bolaget är en global ledare inom området och drivs av den duktige entreprenören Roy Sebag. Goldmoney är skuldfritt och aktien är noterad på Toronto-börsen (TICKER: XAU).

Det är enkelt, billigt och bra. Det går även att ha valutakonton i USD, EUR, CHF, JPY med flera andra på Goldmoney.

wysiwyg_image

7. Köp utländska aktier/fonder

Om du är orolig över kronans värde kan du självklart köpa aktier i utlandet. Det finns många bra utländska aktier i Nordamerika och övriga Norden.

Utländska aktiefonder fungerar också utmärkt för detta ändamål. Spana gärna in Aktiespararens fondportföljer för inspiration.

Ett annat alternativ är att köpa svenska aktier med en stor utlandsverksamhet. Med denna strategi undviker du dyra växlingsavgifter (0,25% på Avanza/Nordnet) och utländskt courtage.

Det kan även kännas tryggare med svenska lagar och svensk informationsgivning.

wysiwyg_image

Konklusion

En stark växelkurs är ett kvitto på ett framgångsrikt näringsliv och på en nationell stolthet. Det svenska självförtroendet är stukat, vilket växelkursen åskådliggör.

Som nation borde vi konkurrera med kunskap och nytänkande och ingenjörskraft, inte med finansiellt trixeri och en svag växelkurs. Men dessvärre ligger det sistnämnda i vindens riktning.

Som sparare gäller det att skydda sina pengars köpkraft och göra det skyndsamt. Vad man än tycker om Riksbanken och landets politiska styrning är det klokt att sprida sina risker internationellt och diversifiera bortom Sverige.

Kronan kan självklart överraska alla och stärkas, det gäller att ha den risken i bakhuvudet. Men ljuspunkterna är få och trenden är för tillfället tydlig - mer svaghet är att vänta. 

Har du andra tips? Delta gärna i debatten på Twitter under #kronkollaps! 

Christoffer Ahnemark

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.