Du är här
Så sparar du bäst på börsen i tuffa tider

Foto: Shoka Åhrman, sparekonom SPP och Storebrand
Shoka Åhrman, sparekonom SPP och Storebrand, skriver i en krönika för Aktiespararna att botten sannolikt inte är nådd och att vi fortsatt kommer att få räkna med flera svängningar framöver. Hon tipsar samtidigt hur man ska tänka i sitt långsiktiga sparande i dessa tuffa tider.
Med en orolig börs riktas intresse mot sparkonton. Men det är bättre att fortsätta månadsspara i aktier, ta ned risken och vara långsiktig. Den skyhöga inflationen, som är den högsta på årtionden, sätter skräck i börser, regeringar och centralbanker världen över. Molnen hopar sig över världsekonomin, varav inflationen är det mörkaste följt av kriget i Ukraina och Kinas inbromsning.
Vi ser en snabb, kraftfull och synkroniserad penningpolitisk åtstramning av världens centralbanker, där den amerikanska centralbanken, Fed, håller i taktpinnen och de andra centralbankerna följer efter. Även den svenska. Riksbanken gjorde i september sin största räntehöjning på 30 år. Och en rejäl höjning väntas komma i november för att stävja inflationsmonstret som plågar vår ekonomi.
Komplexiteten och osäkerheten i ekonomin just nu är så enormt stor att bankföreträdare varnar för att det inte går att lita på prognoser för ekonomin, inte ens Riksbankens. Så sent som i februari lovade Riksbanken att inga räntehöjningar skulle komma förrän 2024. Oj, så fel banken hade. Riksbanken har höjt räntan med hela 1,75 procentenheter sedan dess. Och flera höjningar kan vi räkna med i år och sannolikt nästa år.
Internationella valutafonden (IMF) skriver i sin konjunkturprognos att det värsta ligger framför oss och för många människor kommer 2023 att kännas som en recession. Den penningpolitiska åtstramningen, kriget i Ukraina och inbromsningen i Kina leder till dämpat inflationstryck, minskad konsumtion och efterfrågan, ökade räntespreadar och starkare dollar.
IMF spår i sin prognos att inflationen toppar globalt i slutet av 2022 och att den sedan förblir på höga nivåer längre än vad man tidigare hade räknat med. IMF räknar med att BNP växer globalt med 3,2% i år och 2,7% nästa år. IMF konstaterar att 2023, om prognosen slår in, skulle vara det svagaste tillväxtåret sedan 2011, om man räknar bort pandemin och finanskrisen. Och det är enligt IMF de största ekonomierna som står för en betydande inbromsning, till exempel Tyskland och Kina.
Den stora policyutmaningen som politiker och myndigheter står inför, enligt IMF, är att hantera den globala kostnadskrisen, som utgör det största hotet mot vårt välstånd. Det finns betydande risker med att göra för mycket eller för lite. För lite åtstramningar gör att inflationen biter sig fast och för mycket riskerar att påskynda eller leda till en djup recession.
Vi befinner oss i en björnmarknad och vi lär få se uppstudsar under den närmaste tiden, men botten är sannolikt inte nådd. Sparande på börsen i aktier och fonder är ett långsiktigt sparande, och närmaste halvåret får vi räkna med stora svängningar. Men att helt stå utanför och sätta in pengarna på ett sparkonto är inte någon självklar lösning. Inflationen äter upp sparandet och du måste skatta bort en stor del av uppgången när du väl tar ut pengarna. Så vad göra?
Stanna kvar på börsen och fortsätt att månadsspara om du är långsiktig med ditt kapital, men sprid och minska risken om du har hög risk. Det är ett allmängiltigt råd, som gäller oavsett marknad.
Har du funderat på att köpa ett boende närmaste året kan det bli en bra affär på sikt. Inflationen äter också upp dina bolån. Och nu kan det vara ett gyllene tillfälle, när bostadspriserna gått ner, att gå in på bostadsmarknaden – speciellt om du är förstagångsköpare.
Författare: Shoka Åhrman