Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-07-21

SAAB: FÖRSTA HALVÅRET NOG KLART STARKARE ÄN ANDRA HALVÅRET - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Försvars- och säkerhetsföretaget Saab brukar ha ett starkt andra halvår, men i år blir nog första halvåret klart starkare än andra halvåret.

Det säger Saabs vd Micael Johansson i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter delårsrapporten som har fått aktien att lyfta med 11 procent på Stockholmsbörsen.

"Men på helårsbasis kommer vi fortfarande leverera ett positivt kassaflöde", framhåller Saab-chefen.

Han anser att det andra kvartalet var väldigt starkt och att bolaget har levererat med hög aktivitet i projekten, vilket stärkte kassaflödet.

"Det är kul att vi fortsätter göra många bra affärer. I Europa och USA framförallt har det gått starkt. Även i Sverige har vi haft ett bra kvartal med flera affärer. Det är ökad aktivitet på framförallt de mogna marknaderna i världen", säger Saab-chefen.

Försvarsföretaget höjde i rapporten sin prognos för årets försäljningstillväxt från 5 till 10 procent.

Efter 15 procents försäljningsökning under första halvåret guidar ni för 10 procents försäljningsökning för helåret. Räknar ni alltså med en inbromsning till 5 procent för andra halvåret eller är det en försiktig guidning?

"Det är en mix av hur projekten ligger och vilken volym man får ut. Vi har överträffat våra förväntningar under första halvåret. Vi ser ingen inbromsning i sig, men det är inte samma mix av saker under andra halvåret, så 10 procent är en rimlig bedömning av var vi kommer att hamna någonstans", svarar Micael Johansson.

Bolaget vidhåller samtidigt sin marginalguidning för helåret på 7,4 procent, efter ett utfall på 6,8 procent för första halvåret.

Hur ska ni lyckas höja marginalen under andra halvåret för att nå marginalguidningen när ni samtidigt spår lägre försäljningstillväxt, vilket ju brukar tynga marginalen?

"Dels är det en mix av projekt och vad som är tungt under andra halvåret som genererar den konsoliderade marginalen. Sedan har vi naturligtvis initiativ i gång som under tillväxt ska bidra till förbättrad marginal under andra halvåret. Men vi ska också komma ihåg att vi är inne i en period där avskrivningar påverkar marginalen. För Globaleye har vi nu börjat ta ganska betydande avskrivningar, men trots det fortsätter vår resa att förbättra marginalen. Det handlar inte bara om att en parameter, försäljningen, ska ge högre marginal utan vi måste hantera flera olika saker."

När det gäller den civila flygsidan ser Saab fortfarande en negativ utveckling.

"Jag tror inte att vi kommer att se någon större förbättring förrän kanske 2024", säger Micael Johansson.

På sistone har utmaningar i tillverkningsindustrins leverantörskedjor generellt varit omtalade. Saab vidtar fortfarande åtgärder kring sina leverantörskedjor i spåren av de besked bolaget gav förra hösten.

"Vi monitorerar råmaterial, elektronikkomponenter, halvledare och liknande. Vår verksamhet har ganska långa kontrakt och åtaganden där vi har säkrat upp mycket råmaterial och inte är särskilt priskänsliga kring det. Samtidigt är en del av verksamheten mer 'volymverksamhet' där vi ligger och köper hela tiden. Där ser vi förseningar, men det är fortfarande klart hanterbart. Vi är inte lika känsliga som högvolymverksamheter som arbetar 'just in time'. Vi arbetar med lite större lager än dem. Med tanke på att vi inte har jättestora volymer köper vi ibland lite mer för att kunna ha effektiva inköp", uppger Saab-chefen.

Efter onsdagens kursuppgång med 11 procent ligger aktiens utveckling sedan årsskiftet på +4 procent.
Författare Direkt-SE