Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-18

Saab i samarbete med Emirates

wysiwyg_image

Flygbolaget Emirates har beställt 36 Airbus A380-flygplan, som Saab är leverantör av vingbalkar åt.

Det framgår av pressmeddelanden från Emirates och Airbus i kombination med uppgift från Saab till Nyhetsbyrån Direkt om vad den svenska flygkoncernen i dag levererar åt flygplanen i fråga.

Ordervärdet är 16 miljarder dollar, motsvarande cirka 3,6 miljarder kronor per plan, och av de 36 planen är 20 verkligen beställda medan Emirates har option på återstoden.

Leverans ska ske från år 2020 och framåt, och innebär om alla levereras att Emirates A380-flotta växer från dagens 101 flygplan till 178 (det vill säga 77 ytterligare plan, eftersom bolaget utöver de 36 på torsdagen aviserade planen sedan tidigare har beställt 41 plan).

I måndags sade Airbus chefssäljare John Leahy vid en konferens i Paris att A380-produktionen skulle behöva läggas ned om Emirates inte lade någon beställning.

På torsdagen säger han, i pressmeddelandet om Emiratesbeställningen, att Airbus nu kommer att fortsätta bygga planet under åtminstone tio år till.

Någon omedelbar lättnadsreaktion från underleverantören Saab syns dock inte: Saabs presschef Ann Wolgers tar fasta på att både Emirates och Airbus i sina pressmeddelanden om affären betecknar den som på avtalsförklaringsstadiet - ett MOU, memorandum of understanding, vilket med Ann Wolgers syn är ett "tentativt kontrakt" - och avstår därför från vidare kommentarer.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.