Du är här

2017-11-27

Saab ser affärsmöjligheter i Brasilien

wysiwyg_image

Saab ser möjligheter att sälja mellan fyra och tjugo örlogsfartyg till Brasiliens flotta under de kommande åren, genom ett affärsupplägg som liknar det som användes när Saab sålde 36 Gripenplan till landet, och har offererat två existerande fartyg till landet.

Det skriver brasilianska Valor på måndagen, baserat på en intervju med chefen för Saabs affärsområde Kockums, Gunnar Wieslander, gjord på plats i Karlskrona där minröjningsfartygen ligger förtöjda.

"Saab ser nu en möjlighet att replikera samma affärsmodell [som vid Gripenförsäljningen] med Brasiliens flotta, men potentiellt fyra till tjugo militära fartyg under de kommande åren", skriver tidningen och citerar Gunnar Wieslander:

"Det är precis som Gripenmodellen, med produktion i Brasilien av nästa generations minsvepare genom transfer av framkantsteknik."

Kockumschefen uppger att han åker till Brasilien åtminstone en gång per kvartal för att diskutera byggnation av örlogsfartyg åt landets marinförsvar.

"Vi aspirerar inte på att tillverka den nya generationens hangarfartyg och vi är för sena för ubåtstillverkning i Brasilien. Men inom korvetter, som är arbetshästen och som kommer att bli allt viktigare, vill vi spela en viktig roll i Brasilien", säger han.

Enligt Gunnar Wieslander kan det alltså vara aktuellt att Sverige och Brasilien bygger korvetter tillsammans. Brasilianska korvetter behöver enligt Kockumschefen vara större än de svenska på grund av högre vågor i Atlanten än i Östersjön: där uppges vågorna vara upp till tio meter höga, mot 3-4 meter i Östersjön.

Enligt artikeln har Saab offererat Brasilien att köpa två korvetter, men Saab uppger till Direkt att det rör sig om två minjaktsfartyg och betonar att offerten inte är ny utan lämnades för något år sedan.

På Försvarsmaktens hemsida uppges att två minröjningsfartyg av klassen Landsort togs ur tjänst i samband med en ombyggnad till så kallad Kosterklass i början av 2000-talet.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.