Bli medlem
Bli medlem
lakareutangranser

Du är här

2018-11-23

Säkra portföljen i turbulenta tider: ”Var långsiktig”

wysiwyg_image

Frida Treschow och Shoka Åhrman.

Genom att vara noggrann med risk och diversifiera din portfölj kan du stå emot trycket att sälja när börsen faller.
– Du ska inte vara gift med dina aktier, säger experten och författaren Shoka Åhrman.

Få har missat att börsen, efter flera goda år, har börjat att vackla desto mer på sistone med kurser som tappar i slagkraft som följd.

Då är det extra viktigt att hålla huvudet kallt och använda sig av sunt förnuft för att inte förlora onödigt mycket pengar.

– Det är vanligt att personer vill göra som alla andra och inte gärna avvika från normen, säger Shoka Åhrman, med över 13 års erfarenhet som bankrådgivare i bagaget och författare.

Shoka Åhrman, som nyligen släppt boken ”Medveten ekonomi: En vardag med guldkant” ihop med Frida Treschow, understryker att ett flockbeteende kan skapas fort.

– Vi har en mer volatil marknad nu än tidigare. Det har varit prat om att vi är sent inne i konjunkturcykeln länge och att en större finansiell krasch kan vara nära. Rubriker och artiklar påverkar så klart. Därför är det viktigt att ha grundläggande kunskaper om hur man ska göra och att sätta upp egna regler.

Vad fick er att skriva boken?

–  Jag, och även Frida, brinner för folkbildning och att få fler att förstå möjligheterna att påverka sin egen ekonomi. Naturligtvis måste du ha engagemanget för att till exempel spara till din pension för att kunna dra nytta av tipsen i boken.

Smart att vara öppen för förändringar

Boken handlar om hur du kan leva ditt liv smartare sett ur ett ekonomiskt perspektiv på flera olika sätt. När det kommer till att spara i aktier och fonder anser Shoka Åhrman att det är ett måste att vara medveten om vilken risk du som investerare är villig att ta.

–  Den ska du tänka på och sätta upp ramar för även när börsen går bra. Du behöver vara förberedd och veta att du kan klara en större nedgång. Vi måste kunna balansera om våra portföljer även när det ser som bäst ut.

Vad ser du som de vanligaste fällorna som folk går i?

– Ofta är det att personer liksom gifter sig med sina aktier. Situationen kan, på grund av flera olika saker, förändras vilket kan påverka en aktie du äger. Du ska inte vara för emotionellt påverkad utan våga ompröva din slutsats.

Shoka Åhrman menar att det är vanligt att småsparare hoppar på tåget sent och ofta även säljer för tidigt eller sitter kvar i en svagare aktie för länge. 

– De har allra svårast att tjäna pengar och förlorar ofta mest. Det är smart att vara långsiktigt och att hela tiden lära sig av sina erfarenheter.

Hur blir en småsparare bättre på att investera?

– Jag tycker att det är sunt att sätta sig ned ibland och gå igenom sina affärer. Kanske skriva ned köp- och säljkurser och titta på utfallet. Nyhetsbruset kan ställa till det en hel del och få oss att agera snabbare än vad vi borde göra. Skriv hellre ned din egen syn på aktien och sätt in en ”stop-loss” (en funktion som gör att aktien säljs om den fallit till ett angivet önskat belopp) och räkna på vilken förlust du kan ta.

Rätt typ av diversifiering

För att kunna ta sig igenom svårare perioder på börsen är det en god idé att sprida sina risker över aktier och fonder med fokus på olika branscher och olika delar av världen, enligt Shoka Åhrman.

 – Många gör misstaget att vara alldeles för exponerade mot svenska bolag. Mycket eftersom våra familjer kan ha ägt aktierna i flera generationer. Det finns många fler möjligheter därute som du kan exponera dig mot.

Nämn några exempel?

 – Egentligen allting från aktier i USA till fonder på tillväxtmarknader. Sedan finns ju även andra tillgångsslag som råvaror. Det beror på vilken riskprofil du känner dig bekväm med, säger Shoka Åhrman.