Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-03-09

Salih: ”Modellen för kickbacks utmanas”

wysiwyg_image

Avanza meddelar idag att de tar bort de ofta okända avgifterna, kickbacks, för alla sparare som har mindre än 50 000 kronor i totalt kapital.

Mohammed Salih, sparprofil på Aktiespararna kommenterar förändringen hos nätbanken och hur avgifter påverkar din avkastning.

Varför gör Avanza denna förändring?

– Det är i första hand ett sätt att positionera varumärket. Avanza är generellt sett en av de dyraste aktörerna på marknaden men har som idé att ha riktigt bra villkor på sparande upp till totalt 50 000 kronor för att få in nya kunder. Detta är såklart bra för nya sparare som har mindre kapital.

Hur betydelsefull är åtgärden för den enskilde spararen?

– Den är inte så viktig för de som sparar regelbundet. Då kommer man ganska snabbt över 50 000 kronor och får då betala avgifter som alla andra. Men för att locka in nya kunder så är det smart – och bra för den nya spararen så länge hen är medveten om att högre avgifter väntar och att det då finns billigare alternativ.

Vad händer när sparbeloppet överstiger 50 000 kronor?

– Då börjar du betala samtliga avgifter så som kickbacks, valutaväxlingsavgifter, löpande avgifter och transaktionskostnader som vanligtvis tas ut av spararna. Viktigt att veta är att beloppsgränsen gäller allt ditt kapital hos Avanza, det vill säga olika fonder, kontanta medel, aktier och tjänstepension.

Kan avgifter över tid få nämnvärd betydelse för din totala avkastning?

– Avgiften på en fond tillsammans med tiden i fonden är de viktigaste sakerna att ha koll på när det gäller fondsparandet. Låt oss anta att du sparar 1000 kronor i månaden i 20 år med en avkastning på 8 procent per år. Har du haft en fond med 0,5 procent i avgift har du 540 000 kronor. Har du i stället sparat i en fond med 2 procent i avgift så har du 455 000 kronor. Så avgifterna är otroligt viktiga att hålla koll på och det är därför vi som organisation är kritiska till avgifter som inte syns tydligt för spararen.

Hur ska den som vill spara i fonder tänka?

– När du väljer en fond ska man inte bara kolla på avgiften utan även på exempelvis historisk avkastning på förvaltarna samt om fonden har en fått en bra rating av Morningstar. Det finns också falskt aktiva fonder med höga avgifter som egentligen förvaltas som en indexfond och dom ska man akta sig för.

Det verkar som att modellen med mer eller mindre dolda avgifter utmanas från flera håll. Vad tror du kommer hända framöver?

– Ja, så är det och det med all rätt. De mer eller mindre dolda avgifterna, som även kallas kickbacks eller förmedlingsavgifter, är ett sätt att dölja kostnaden för den enskilda spararen. När det nu dyker upp nya aktörer som betalar tillbaka kickbacks till spararen så sätter det press på de gamla aktörernas intäktsmodeller. Det Avanza nu gör är en anpassning till denna konkurrens och jag hoppas att vi får se allt synligare och lägre avgifter framöver.

 

– Löser inte marknaden detta själv så kan inte regleringar uteslutas. Finansinspektionen vill exempelvis förbjuda kickbacks, tillägger Mohammed Salih.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.