Du är här

2018-08-14

Säljer Lundbergbolaget: ”Värderas för högt”

wysiwyg_image

Ett lågt förvärvstempo, ett svagt vinstbidrag från organisk tillväxt samt risker förenade med avtagande efterfrågan sammanfaller med rekordhöga vinstmultiplar för industrikoncernen Indutrade.

Det menar SEB, som på tisdagen sänkte sin rekommendation för Indutradeaktien till sälj från behåll, något Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

Enligt bankens analytiker kommer Indutrades ebita-tillväxt att avta under det andra halvåret, i huvudsak som en följd av det senaste årets låga förvärvstakt.

"Vi tror att det är alltför optimistiskt att räkna med att förvärvsaktiviteten ska accelerera. Detta beror på den nya oprövade ledningen, en ökad intern fokus i bolaget samt en avtagande global M&A-aktivitet under det första halvåret", skriver SEB.

Dagens värdering tyder på att investerare implicit åsätter ett alltför högt värde på bolagets framtida förvärv.

"Den rekordhöga förvärvspremien rimmar illa med både den nuvarande svaga utvecklingen och de risker vi har lyft fram", resonerar analytikern.

Med den nya riktkursen 195 kronor, ned från 235 kronor, värderas bolaget fortfarande till en premie jämfört med långsamväxande industribolag, men med bara halva den förvärvspremie som den tidigare aktiekursen innebär. Risken är dock fortfarande på nedsidan, varnar SEB, om det fria kassaflödet inte förbättras och/eller förvärvstakten fortsätter att vara låg.

Indutrade, med Fredrik Lundberg som storägare och tidigare ordförande, handlades på tisdagseftermiddagen till knappt 225 kronor, en nedgång med drygt 4 procent för dagen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.