Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-11

SAMSUNG: ARVINGAR SÄLJER AKTIER FÖR STOR BETALNING AV ARVSSKATT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det sydkoreanska teknikkonglomeratet Samsungs arvingar säljer aktier till ett värde av 1,8 miljarder dollar för att lösgöra kapital för att betala in den höga sydkoreanska arvsskatteprocenten.

Arvingarna är hustru, son och döttrar till Lee Kun-hee, som själv var son till Samsung-grundaren Lee Byung-chul. Han är dessutom far till den nuvarande ordföranden Lee Jae-yong.

Släktingarna står nu i kast med att under en femårsperiod betala motsvarande omkring 11 miljarder dollar till den sydkoreanska statskassan. Den maximala skattesatsen i Sydkorea är 60 procent av arv – vilket är en av de högsta nivåerna i världen. Japan, som också ligger mycket högt i en global jämförelse med andra industrialiserade länder, drar en maxgräns vid 55 procents arvsskatt.

Lee Kun-hee avled i oktober förra året och det stora Samsung-arvet har lett till en skattedebatt i Sydkorea. I debatten har det bland annat lyfts fram att personer som får arv i form av aktier i storbolag till skillnad från små och medelstora bolag inte har rätt att göra någon typ av avdrag för arvsskatt och att det finns risk för dubbeltaxering då de ärvda tillgångarna redan beskattats med inkomstskatt. Dubbeltaxering är en otillåten praxis enligt internationella skattenormer.

Det sydkoreanska finansdepartementet har dock hållit stången hittills, och förespråkare för den linje som upprätthållits av regeringen hävdar att den höga arvsskatten är en viktig variabel i arbetet med fördelning för Sydkoreas ekonomiska jämlikhet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.