Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-05-07

Sandvik bjöd på Rock Technology

Sandvik bjöd stämmodeltagarna på rockmusik på gitarr i stål framställd med additiv pulverteknik för att celebrera framgångarna.

Av Sandviks drygt 100 000 ägare så var bara 1546 representerade och stämman bevistades av endast drygt 600 personer. Det har varit en kraftig nedgång i närvaron de senaste 10 åren.

Före stämman bjöds på underhållning av en ungdomsorkester till en väl tilltagen lunch med dessertkaka och kaffe.

Sven Unger var i vanlig ordning en effektiv och glädjespridande stämmoordförande.

Sandviks styrelseordförande Johan Mohlin hälsade välkommen och tog i sitt inledningsanförande upp huvuddragen i den turnaroundstrategi som styrelsen haft för Sandvik med lyckat resultat;

  • Decentralisering
  • Renodling
  • Effektiv kapitalanvändning

VD Björn Rosengren utvecklade sedan i sitt vd-tal detaljerna vad denna strategi resulterat i. Företaget är nu organiserat i tre affärsområden:

  • Machining Solutions
  • Rock Technology
  • Sandvik Material Technology, SMT

Dessa affärsområden är nu organiserade i 30 olika ”självständiga” resultatenheter.

Han menade att nu var uppstädningen klar och att det nu är dags att gå på offensiven. Endast några mindre utförsäljningar återstår. De första förvärven har gjorts. Artison för elektrifiering och styrning av gruvfordon är ett nyckelförvärv. I och med detta företag har nu Sandvik möjlighet att helt elektrifiera gruvdriften, även införa elektrisk drift på konkurrenters gruvfordon.

Det ekonomiska resultatet med 7 procent tillväxt och 19 procent rörelsemarginal slog med råge de uppsatta målen och vd menade att sandvik haft ett rekordår. Han sa vidare att orderingången fortfarande var stark och att resultaten fortsätter växa i kvartal ett.

Aktiespararnas representant, Kjell Andersson, noterade med tillfredställelse att Sandvik har en tydlig process för antikorruption och hållbarhet.

Aktiespararna påpekade att Sandvik år 2007 hade goda ekonomiska resultat, en hög aktievärdering och aktieutdelning på 4,50 SEK.

Sandviks aktieägare har varit mycket luttrade och tålmodiga.

Först år 2018 har Sandvik stadigt passerat nivån för år 2007 om vi bortser från kronans värdering. Det har varit en sorglig ökenvandring för bolaget under ett helt decenium som nu förhoppningsvis kommit till ett definitivt slut.

Aktiespararna höll med vd om att det nu är dags att se över målbilden och skruva upp ambitionerna för framtiden.

PÅ aktiespararnas fråga om SMT´s framtid och avkastningsmål för denna verksamhet så blev svaren mycket svävande och vid upprepad fråga om precisering så sades rakt ut att besked skulle komma senast på kapitalmarknads dagen i maj. Förklaringen kom sedan den 6:e maj då en särnotering av SMT annonserades.

Sandvik är nu nästan skuldfritt och på frågan om vad kassan ska användas till så förklarade vd att man nu ska satsa mycket på förvärv i tillägg till organisk tillväxt. Mål för tillväxten ska också presenteras på kapitalmarknadsdagen.

Aktiespararna betonade att det nu måste bli stabilitet i koncernledning och styrelse. De spekulationer i Dagens Industri om att nästa vd för ABB skall hämtas från Sandvik måste förbli spekulationer och inget annat!

Några andra frågeställare anmälde sig inte.

I övrigt förlöpte stämman i enlighet med dagordningen och styrelsen fick godkänt på samtliga sina förslag.

Bevakare: Kjell Andersson

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.