Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

SANDVIK: KVARTALET VISAR PÅ VÅR MOTSTÅNDSKRAFT - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsföretaget Sandvik visade under det gångna kvartalet att bolaget är mer motståndskraftigt än under finanskrisen.

Det säger Sandviks vd Stefan Widing till reportrar i samband med bolagets delårsrapport för det andra kvartalet.

I kvartalet föll verkstadsbolagets orderingång 23 procent organiskt och omsättningen minskade 24 procent, samtidigt som rörelsemarginalen backade från 19 till 7 procent ojusterat, eller till 14 procent justerat.

Är Sandvik så konjunkturmotståndskraftiga som ni har hoppats på?

"Ja, det tycker jag att vi visar i det här kvartalet att vi är. Det är dock ingenting som sker automatiskt, utan det kräver att vi är snabba, tar beslut och är på bollen. Men är vi det så ska vi nu visa att vi är betydligt mer motståndskraftiga än vi var till exempel vid finanskrisen", säger Stefan Widing som uppger sig vara nöjd med vad bolaget levererade i det utmanande andra kvartalet när pandemin drog fram över världen.

Hur ser ni på efterfrågan från fordonssektorn på lite längre sikt, med tanke på förändringar som pågår i sektorn?

"Det är otroligt svårt att säga just nu. Vi har under en längre tid jobbat med ett antagande att det blir en förskjutning mot elbilar. Hybridbilar, som kommer att vara en stor andel under de närmaste åren, kommer att vara en motkraft ur ett affärsperspektiv för oss. Vi ser nu i juni att nybilsförsäljningen började återhämta sig, men det är fortfarande på låga nivåer. Vad som kommer att hända nu vet vi inte. Kommer industrin att accelerera den här förändringen eller inte? Vi får helt enkelt försöka anpassa oss till vad som kommer att hända", säger Sandvik-chefen.

Hur går separationsarbetet kring affärsområdet SMT?

"Det löper på. Den interna separationen skulle ha varit klar ungefär i mitten av sommaren. Nu har det blivit vissa förseningar för att vissa länder under pandemin har stängt ned administration av exempelvis legala separationer. Nu räknar vi snarare med att den interna separationen kommer att vara klar i slutet av tredje kvartalet", säger Stefan Widing.

SMT har påverkats negativt av oljepriskollapsen tidigare i år.

"Vi har ungefär ett kvartal till som vi kan leverera på från orderboken. Sedan kommer det bli några tuffa kvartal för dem, såvitt vi kan se nu", säger Stefan Widing.

Sandvik har även en del annan exponering mot olje- och gassektorn inom både affärsområdena SMT och SMS.

"Det har också blivit väldigt påverkat, men där såg vi också en liten tendens till förbättring i slutet av juni. Oljepriset har ju ändå kommit tillbaka lite grand", säger Stefan Widing.

Hur ser ni på förutsättningarna att långsiktigt göra affärer i Kina med tanke på de spänningar som finns mellan Kina och väst kring bland annat Hong Kong och på telekomområdet?

"Vi får se hur det utvecklar sig, men generellt ser vi positivt på att fortsätta göra affärer i Kina. Så länge de är en del av världsekonomin är det en marknad som vi tycker är viktig."

Frågan om utdelning till aktieägarna räknar Sandvik-chefen inte med att styrelsen kommer att titta på förrän tidigast senare i höst.

Sandvik kan fortsätta göra förvärv trots rådande världsläge och kommer aktivt titta på förvärv, är budskapet vidare.

Strax efter 13-tiden var Sandvik-aktien ned 8 procent. Siffermässigt var orderingången och omsättningen något lägre än väntat i kvartalet, medan resultatet var över förväntan. Bolaget uppgav samtidigt att ordernivån inom affärsområdet SMS under de första veckorna i juli fortfarande var ned mellan 20 och 25 procent, efter ett 35-procentigt ras under andra kvartalet.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.