Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-16

SANDVIK: LÄGRE ORDER, BÄTTRE RESULTAT ÄN VÄNTAT- SAMMANFATTNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Verkstadsbolaget Sandvik spår att återhämtningen blir långsam på grund av låg aktivitet i flera segment. Utfallet för resultatet i det andra kvartalet var över analytikernas förväntningar men orderingången och försäljningen lite under förväntan.


Här följer en punktvis sammanfattning av rapporten:


Resultat över förväntan. Sandviks justerade rörelseresultat blev 2.837 miljoner kronor i andra kvartalet. Det var högre än väntade 2.459 miljoner, genomsnittet av analytikerprognoser i Infronts sammanställning. Försäljningen minskade till 20.230 miljoner kronor (26.467 samma period i fjol), snäppet under analytikersnittet på 20.529 miljoner kronor.


Order sjönk 23% organiskt. Sandviks orderingång hamnade på 18.971 miljoner kronor i kvartalet, ett par procent under analytikersnittet på 19.322 miljoner. Orderingången sjönk 23 procent i fast valuta för jämförbara enheter i det andra kvartalet. Under närmast föregående kvartal var utvecklingen -11 procent.


Order SMS -35%. Under första delen av andra kvartalet noterade Sandvik en allt snabbare ordernedgång med omfattande nedstängningar i de flesta regioner och länder. Orderingången för affärsområdet Sandvik Machining Solutions (SMS), som tillverkar verktyg och verktygssystem, sjönk 35 procent i kvartalet med en särskilt uttalad nedgång inom fordon- och flygsegmenten. Under de två första veckorna i juli var orderingångstakten inom SMS 20-25 procent lägre än motsvarande period året innan.


Stängda gruvor påverkar. Gruvindustrin hämmades av stängda gruvor, vilket hade en negativ påverkan på efterfrågan både på utrustning och på eftermarknaden. Affärsområdet Sandvik Mining and Rock Technologys orderingång minskade 10 procent jämfört med den rekordhöga ordernivån året innan. Den underliggande känslan förblev i allmänhet stabil och orderingången var stark i slutet av kvartalet, skriver Sandvik.


Order SMT -33%. För Sandvik Materials Technology (SMT), tillverkare av rostfria stål och speciallegeringar, minskade orderingången i kvartalet med 33 procent som en följd av covid-19 samt volatilitet och osäkerhet i olja- och gassegmentet, framgår av rapporten.


Väntar sig långsam återhämtning. Enligt Sandvik fanns det sammantaget tecken på att marknaderna höll på att stabiliseras mot slutet av det andra kvartalet när det långsamt började lättas på restriktioner. "Om det inte blir nya nedstängningar borde vi ha det värsta bakom oss, men vi förväntar oss att återhämtningen blir långsam mot bakgrund av den låga aktiviteten inom flera av våra viktigaste segment på slutmarknaderna, såsom fordon-, flyg och energisegmentet", skriver Sandviks vd Stefan Widing.


Ökade besparingar. Under andra kvartalet levererade Sandvik besparingar på cirka 1,5 miljarder kronor, inklusive lägre omkostnader, för koncernen jämfört med året innan. "Våra effektiviseringsåtgärder övergår nu från temporära till mer långsiktiga justeringar i förhållande till den här nya verkligheten och jag är nöjd att se att alla våra verksamheter implementerar och levererar utifrån både lång- och kortsiktiga effektiviseringsåtgärder", säger Sandvik-chefen.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.