Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-12

Sandvik säljer del till Danmark

Sandvik har tecknat avtal om att avyttra delar av Mining Systems till danska FLSmidth.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Mining Systems konstruerar och installerar materialhanteringssystem. Under 2016 hade verksamheten en omsättning på 2,9 miljarder kronor.

Sandviks plan för att lämna Mining Systems är följande:

* Projektaffären relaterad till gruvindustrin avyttras till FLSmidth.

* Pågående order och leveranser relaterade till projektaffären för materialhantering utanför gruvindustrin (primärt hamnrelaterade projekt) och ett antal pågående gruvprojekt kommer att levereras av Sandvik med FLSmidth som underleverantör. Projekten beräknas slutföras under 2017-2019.

* Processen för avyttring av affären för produkter till transportbandsystem (Conveyor Components) inom Mining Systems pågår och fortskrider enligt plan.

Mining Systems kommer att fortsätta att rapporteras inom avvecklade verksamheter. Transaktionen kommer inte ha någon eller begränsad effekt på vinst per aktie och förväntas stängas vid slutet av 2017. Transaktionen är föremål för godkännande av berörda myndigheter.

Avsikten att avyttra Mining Systems kommunicerades första gången genom ett pressmeddelande den 1 oktober 2015.

Sandvik meddelade i mitten av juli 2016 att man sålde Mining Systems till riskkapitalbolaget Cobe Capital, då med en reaförlust om 800 miljoner kronor. Affären avbröts dock i januari sedan parterna i slutförhandlingarna inte kom överens om riskfördelning i pågående projekt.

Vad den eventuella reaförlusten nu uppgår till har Sandvik kommit överens med köparen om att inte uppge, säger externkommunikationschefen Pär Altan till Nyhetsbyrån Direkt.

I början av juni i år sade han att Sandvik hoppades ha sålt Mining Systems före halvårsskiftet. Det som nu säljs utgör enligt Pär Altan 80 procent av verksamheten mätt på omsättningen, och när resten kan tänkas ha blivit sålt - den affär som uppges fortskrida enligt plan - säger han sig inte kunna kommentera.

FLSmidths vd Thomas Schulz arbetade i Sandvik mellan 2001 och 2012 med olika ledande positioner inom anläggningsområdet, senast som chef för affärsområdet Construction. Sandvik Mining Systems sorterade under det dåvarande affärsområdet Mining (de två slogs sedermera ihop), men som del av koncernledningen hade Thomas Schulz enligt Pär Altan god insyn i det han nu köper.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.