Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2022-12-05

Sänkt utdelning troligt - vi köper inte aktien i dag

Premium Sällanköp är jobbigt i dagens dyra och osäkra tider. Trots Electrolux vinstvarning i september är aktien hyggligt pigg. Förtroendet är intakt och strategin uppskattad på börsen.

År 2021 blev ett rekordår. Alla finansiella mål infriades. Hemarbetare slet mer på vitvaror i kök och tvättstuga och på fritiden gjorde man renoveringar med nya allt flottare och smartare maskiner. Den organiska tillväxten, där valutaeffekter inte ingår, låg långt över målet 4%, rörelsemarginalen, oräknat extraordinära plus- och minusposter, var minst 6%, kapital som binds i rörelsen ska vara vältrimmat och snurra minst 4 gånger på ett år. Ambitiösa mål

Det gör att avkastningen på dessa så kallade nettotillgångar (som aktieägare finansierar via eget kapital och lån) landar väl över målet på 20%. Med den avkastningen blir det årliga pengaöverskott eftersom kapitalet som krävs normalt växer i samma takt som omsättningen. Av vinsten ska hälften ges som utdelning och med ytterligare överskott återköps egna aktier. Med färre aktier blir vinsten per aktie framöver högre om mål infrias.

Författare Dag Rolander