Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-12-27

Sänkta prognoser för svensk tillväxt

wysiwyg_image wysiwyg_image

Prognoserna för den svenska tillväxten 2019 har sänkts under det andra halvåret

Det visar en sammanställning av konjunkturprognoser från regeringen, myndigheter, banker och organisationer som Nyhetsbyrån Direkt har gjort.

Konjunkturinstitutet gjorde just före jul en rätt betydande nedrevidering av sin prognos för BNP-tillväxten 2019, till 1,3 procent från tidigare 1,9 procent.

Nedrevideringen förklaras delvis av att BNP-utfallet för det tredje kvartalet var svagare än väntat och dels av att investeringarna väntas utvecklas svagare under 2019.

"Nedgången i bostadsinvesteringarna kommer att bli större än vi trodde. Vi ser att det påbörjats färre nya bostäder. Vi har även reviderat ned näringslivets investeringar, där vi tror att oron i omvärlden och att konjunkturen toppat gör att företagen blir mer avvaktande och att investeringstillväxten därför blir långsammare", säger KI:s prognoschef Ylva Hedén Westerdahl till Nyhetsbyrån Direkt.

Danske Bank har länge tillhört dem med en mer negativ syn på konjunkturen.

"Många har varit lite för optimistiska och nu kommer nedrevideringarna på löpande band", säger bankens chefekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han säger att flera faktorer pekar mot att konjunkturen kommer att bromsa in under nästa år.

"Bostadsinvesteringarna är alla är överens om ska ned. Vi pekar också på att konsumtionen kommer att bli svag, bland annat eftersom det i princip inte är några reallöneökningar alls. Trenden för konsumtionen är också tydligt nedåtgående. Slutligen kan man undra vad som händer med svensk exportindustri. Statistiken från SCB visar att exporten sjunker och euroområdets PMI fortsätter ned, men det går inte riktigt ihop med KI-barometern och svensk PMI. Här finns också lite av en hotbild", säger han.

Danske Bank räknade i sin senaste prognos med en BNP-tillväxt på 1,6 procent nästa år, vilket de snart kommer att revidera ned.

"Vi kommer att göra en mindre nedjustering, till lite under 1,5 procent", säger Michael Grahn.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.