Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-06-30

SANOFI: INVESTERAR I MRNA-UTVECKLING (R)

(Rättar: Om covid-19-vaccinutveckling på flera ställen i text från tisdagen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det franska läkemedelsbolaget Sanofi – en av världens största vaccinutvecklare - investerar omkring 400 miljoner euro i utveckling med den uppmärksammade så kallade meddelande-RNA-tekniken (MRNA), framgår av ett pressmeddelande.

MRNA-tekniken är relativt ny och har det senaste året rönt uppmärksamhet sedan både Pfizer och Moderna nyttjat den i arbetet med att framställa de första i västvärlden godkända vaccinen mot covid-19, vaccin som dessutom visat hög effektivitet.

Sanofi har ett projekt för covid-19-vaccinutveckling med konventionell proteinbaserad teknik som genomförs i samarbete med brittiska Glaxosmithkline. Projektet har försenats, men i slutet av maj gick bolagen in i fas 3-studie för klinisk effektmätning på vaccinkandidaten. Fas 2-resultat har varit uppmuntrande och enligt plan ska vaccingodkännande kunna nås under fjärde kvartalet 2021.

16 procent av Sanofis intäkter under fjolåret kom från vaccin, varav över hälften från influensavaccin där flera bedömare lyft fram MRNA som en potentiell banbrytare.

Sanofis nya MRNA-plan består i två forskningscenter som ska ha 400 anställda nära huvudkontoret i franska Lyon och i universitetsstaden Cambridge i USA. Målet är att producera åtminstone sex kliniska kandidater till 2025.

Läkemedelsbolaget har även ett separat covid-19-vaccin under utveckling i samarbete med amerikanska Translate Bio, där kliniska försök inleddes i mars parallellt med den vaccinutvecklingen i samarbete med Glaxosmithkline.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.