Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-03

SAS spår starkare siffror

wysiwyg_image

Flygbolaget SAS förväntar sig att leverera ett resultat före skatt och engångsposter i intervallet 1,5 till 2,0 miljarder kronor för räkenskapsåret 2017/2018 som inleddes i november.

Det framgår av ett pressmeddelande inför dagens extrastämma i SAS där det framhålls att utsikterna bygger på att inget oförutsett i övrigt inträffar.

Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt och engångsposter på 1,47 miljarder kronor, enligt Inquiry Financials konsensus från den 31 augusti.

SAS förväntar att den totala marknadskapaciteten inför hösten och vintern 2017/2018 kommer att öka i snabbare takt än under början av 2017. Samtidigt kommer SAS att konsolidera kapacitetsökningen som har genomförts under de senaste åren.

"SAS planerade kapacitetsökning (ASK) under 2017/2018 är därför enbart 1-3 procent jämfört med föregående år. Som en följd av infasningen av större flygplan förväntas kabinfaktorn i inledningen av räkenskapsåret bli lägre än föregående år", uppger flygbolaget.

För att möta den ökande marknadskapaciteten arbetar SAS på att stärka konkurrenskraften genom effektivisering och ökad flexibilitet i produktionsplattformen. Under 2017/2018 förväntas effektiviseringsåtgärderna ge cirka 0,7 miljarder kronor i resultateffekt, enligt bolaget.

SAS uppger vidare att osäkerheten i omvärlden samtidigt är fortsatt stor, samt att det råder hög volatilitet i valutakurser och flygbränslepriser.

"SAS har för de kommande sex månaderna säkrat en stor del av den förväntade flygbränslekonsumtionen och nettounderskottet i dollar. Trots det skulle stigande flygbränslepriser, tillsammans med en uthållig förstärkning av dollarn, kunna påverka resultatutvecklingen negativt", uppger SAS.

Efter ett säsongsmässigt svagt första halvår 2017/2018 finns det förutsättningar för en stark sommar 2018, enligt bolaget.

SAS utsikter för 2017/2018 bygger på följande antaganden:

- ASK: +1-3 %

- Fortsatt stabil makroutveckling

- En flygskatt införs i Sverige

- Flygbränsle: genomsnitt om 550 USD/MT

- Genomsnittlig SEK/USD om 8,0 SEK

- Investeringarna förväntas brutto uppgå till cirka 6 miljarder kronor (drygt 7 miljarder kronor året före)

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.