Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-16

Satsning i Italien ger enorm utspädning i Midsummer

På torsdagskvällen hölls en extra bolagsstämma i solcellsbolaget Midsummer för att ta ställning till styrelsens förslag att emittera s k units bestående av en aktie och en option att om ett år teckna ännu en aktie. Bolaget har idag 33.802.200 aktier och när att dagens beslut genomförts (emissionerna är garanterade till ett förhållandevis högt pris, 9%) har ytterligare ca 37,5 miljoner aktier givits ut. Således måste befintliga aktieägare dela med sig mer än hälften av eventuella framtida vinster.

 

Ny fabrik i Italien

Vad planerar man då att göra för alla pengar som flyter in i kassan? Jo, dels vill man öppna en marknad för bolaget i södra Europa och nå de presumtiva kunderna med produkter tillverkade i en ny fabrik i den vackra italienska regionen Puglia, Apulien på svenska. Regionen brukar kallas för stövelns klack på Italiens karta. Solen lyser ju betydligt starkare vid Medelhavet än i Sverige, dessutom har styrelse och ledning fått löften om stora bidrag och fördelaktiga lån vid en investering i Puglia så man anser att tiden nu är den rätta.

 

Dubblad produktion

Redan i första kvartalet 2021 räknar man med att starta med ett skift i den italienska fabriken och om ca ett år planerar man att utöka till treskift som då producerar solceller i en takt om en MW/år vilket innebär en fördubbling av dagens kapacitet. En del av pengarna ska användas för att öka produktionen i Järfälla, både av maskiner för tillverkning och för tillverkning av solcellerna. Automationen kommer att öka i de nya produktionslinjerna.

 

Maffian - nej tack!

Vi aktieägare hoppas att den nya produktionen i Italien ska klara sig undan Maffians intresse. Näringslivet i Italiens södra regioner är hårt ansatt av den kalabresiska ´Ndragheta-maffian som mot rundlig ersättning utlovar beskydd för företagen och dess ledningar.

 

Bevakare: Leo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.