Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-14

SBB: NÄRA ATT UPPFYLLA VIKTIGASTE NYCKELTALEN FÖR BBB+ - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Samhällsfastighetsbolaget SBB har mött krisen genom att jobba hårdare och fortsätta investera, och har fått in 99,8 procent av deras hyresintäkter, under det andra kvartalet. Målsättningen om en BBB+ rating och de finansiella målen från kapitalmarknadsdagen i juni står fast.

Det skriver SBB:s vd, Ilja Batljan, i delårsrapporten där SBB fortsätter beskrivas som förhållandevis opåverkade av krisen.

Rörande bolagets kreditbetyg uppges BBB+ ratingen fortfarande vara målbilden. Enligt SBBs beräkningar är bolaget i närheten av att uppfylla ett av de viktigaste nyckeltalen för en BBB+ rating. På lång sikt är målet att uppnå en A- rating.

"Utöver fastighetsutveckling och renoveringar/investeringar fortsätter vi att leverera inom transaktioner. Vi har under svåra marknadsförhållanden bevisat att våra tillgångar är bland de mest likvida i hela Norden. Sedan förvärvet av Hemfosa har vi avyttrat fastigheter för 10,9 mdkr i linje med eller högre än bokfört värde", skriver vd:n.

Inom fastighetsutvecklingen fokuserar SBB nu på att utifrån kommunernas behov använda deras byggrättsportfölj till att bygga nya bostäder och samhällsfastigheter, både i egen bok genom den nya organisationen efter integrationen av Hemfosa, men även genom samriskpartners med parter som tar byggrisken.

SBB:s kassaflöden och arbete mot en BBB+ rating har gjort att bolaget kunnat bemöta en av den senaste tidens prövningar ekonomin utsatts för.

Covid-19 har gått ifrån att vara en pandemi till att också bli en kraftigt förhöjd risk för världsekonomin som inte lämnar någon oberörd. Den stora osäkerhet som just nu råder kring den ekonomiska utvecklingen kräver fokus och hårt arbete, skriver Ilja Batljan.

Samhällsfastigheter och bostäder påverkas minst av krisen, men alla påverkas, enligt vd:n.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.