Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-10-28

SCANDIC HOTELS: STARK EFTERFRÅGAN INOM AFFÄRSRESANDE - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I takt med att restriktioner har släppts i de nordiska länderna har Scandic Hotels noterat en stark återhämtning med start i Danmark och Norge följt av Sverige, samtidigt som Finland fortfarande släpar något.

Det säger hotellbolagets vd Jens Mathiesen till Nyhetsbyrån Direkt.

"När vi ser till det tredje kvartalet så är alla länder lönsamma, vilket är positivt. Framåt ser vi också att återhämtningen är stark efter att restriktioner släpps", säger han.

Även affärsresandet, där det funnits en del oro från marknaden för ändrade beteenden efter pandemin, har kommit i gång när restriktionerna avvecklats.

I dagsläget ligger Scandics mötesaffär på omkring 70 procent av nivån från samma period 2019.

"Vi ser stark efterfrågan. Det är flera hotell som har utsålda mötesrum och vi har sett ett ökat tryck från september till oktober och igen från oktober till november", säger Jens Mathiesen.

Under sommaren har det framförallt varit inhemsk trafik som drivit efterfrågan, men numera ser Scandic en kraftig uppgång i intranordiska resenärer och internationella resenärer och den andel som kommer från utanför Norden är nu dubbelt så hög som den var i juli.

En följetong under öppningen av samhällen efter pandemin har varit arbetskraftsbrist, vilket Scandic flaggade för redan i somras. Jens Mathiesen bekräftar att det har varit ett fortsatt problem under sensommaren och hösten.

"Vi har tyvärr haft enskilda hotell där inte alla rum kunnat vara öppna och enstaka hotell som fått tacka nej till affärer. Framförallt är det inom städning och kockar. Vi har löst merparten av problemen men det finns fortsatt vissa hotell som sliter. Om vi ska få upp storstäderna i nivå med 2019 så behöver vi få tillgång till arbetskraft ", säger han.
Författare Direkt-SE