Du är här

2017-09-27

Scanias enorma miljardböter

EU-kommissionen dömde på onsdagen Scania till böter på 880,52 miljoner euro för att ha drivit en kartell under 14 år.

Scania och fem andra lastbilstillverkare samarbetade om prissättning och vältrade över kostnader för ny teknik för nya utsläppskrav på kunder.

Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande.

"Denna kartell påverkade ett avsevärt antal transportföretag i Europa eftersom Scania och övriga lastbilsföretag i kartellen tillverkar fler än nio av tio medelstora och tunga lastbilar som säljs i Europa", sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

"Dessa lastbilar står för omkring tre fjärdedelar av inlandstransporten av varor i Europa och spelar en avgörande roll i den europeiska ekonomin", fortsatte hon.

Kommissionens beslut om Scania kom betydligt senare än övriga fem lastbilsföretag eftersom Scania har bestridit anklagelserna.

Övriga företag i kartellen dömdes redan den 19 juli 2016 till sammanlagt 2,93 miljarder euro i böter. De var Volvo/Renault 670 miljoner, Daimler 1.009 miljoner euro, DAF 753 miljoner euro och Iveco 495 miljoner euro.

Även MAN deltog i kartellen men fick sina böter sänkta till noll eftersom det var MAN som avslöjade kartellen för kommissionen.

"Dagens beslut markerar slutet på vår undersökning", sade Margrethe Vestager.

Kommissionens undersökning visade att Scania hade medverkat när kartellen samordnade priser på grossistnivå.

Lastbilsföretagen samarbetade också för att bestämma tiden för de strängare europeiska utsläppsreglerna, övergången från Euro III till Euro IV. Företagen enades även om att vältra över kostnaderna på utsläppstekniken på kunderna.

Kommissionen förklarade att bötesbeloppet fastställdes med hänsyn taget till Scanias försäljning av tunga lastbilar i EES-området (EU plus Norge, Island och Liechtenstein).

Andra faktorer var överträdelsens allvarliga karaktär, den höga marknadsandelen för alla deltagande företag, kartellens geografiska omfattning och tidslängden för kartellen.

"Scania valde att inte samarbeta med kommissionen under undersökningen. Scania erhåller därför ingen nedsättning av böterna", skrev kommissionen i pressmeddelandet och hänvisade till sina regler från 2006 och 2008 för sänkningar av bötesbelopp.

Kommissionen påpekade också att enskilda personer eller företag som har drabbats ekonomiskt av en kartell har rätt att kräva skadestånd i nationell domstol.

Kommissionens beslut utgör bindande bevis för att en kartell har ägt rum och att den var olaglig.

Skadeståndskraven ska inte sänkas på grund av de böter som kommissionen redan har dömt ut, skrev kommissionen.

Scania förbereder en överklagan av EU-kommissionens beslut, säger talespersonen Karin Hallstan till Bloomberg News.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.