Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-11

SCB: INFLATIONSDATA BEHÖVER BLI MER JÄMFÖRBAR MELLAN LÄNDER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Inflationsstatistik behöver bli mer jämförbar mellan länder. Det är en fråga som SCB driver allt mer aktivt internationellt.

Det sade Peter Nilsson, enhetschef på SCB:s prisenhet, vid ett webbinarium på fredagen.

"Inflationsstatistik behöver bli mer jämförbar mellan länder. Vi tycker att det är viktigt att jobba mer aktivt med detta. Vi har flyttat upp det på dagordningen", sade han.

Han sade att prisstatistiken blivit allt mer harmoniserad i Europa över tid, men att den inte är det fullt ut. Det är särskilt på några områden där det finns stora skillnader och det är också på dessa områden som SCB vill fokusera arbetet.

Ett sådant område är hemelektronik, där Sverige tillhör de länder där priserna minskat allra mest de senaste tio åren. Norge befinner sig i andra änden av skalan.

"Vi som grannländer har helt olika världar", sade Peter Nilsson och tillade att som en importvara till Europa kan man tycka att hemelektronik borde visa en hyfsat liknande prisutveckling.

Samma sak gäller för kläder och läkemedel, där det är stora skillnader i inflationen mellan olika länder i Europa.

Han påpekade att dessa skillnader är komplexa, de beror på flera olika faktorer, och även om man använder samma metoder kan det ändå skilja sig åt mellan olika länder.

På senare tid har transaktionsdata använts allt mer i stället för tidigare butiksinsamlingar, men det skiljer sig mycket i vilken utsträckning olika länder använder denna nya datakälla.

"Det finns en risk för att skillnaderna växer. Det finns stora skillnader i Europa, både juridiska och resursmässiga", sade Peter Nilsson.

John Johansson, prisstatistiker på SCB, sade att SCB tidigare samlande in priser via butiksbesök och kataloger men att de gått över allt mer till att också använda transaktionsdata från företag och webbskrapad data.

"Med transaktionsdata vet vi exakt vad som konsumeras, hur mycket som konsumeras och exakt vilket pris som kunden har betalat. Vi vet också när det är köpt. Det är också heltäckande, vi får all data", sade han och tillade att en framtida möjlighet med transaktionsdata är omviktning av KPI-korgen varje månad.

Sverige är det land i Europa som tillsammans med Nederländerna använder högst andel transaktionsdata i KPI. Uppgifter levereras veckovis från företag, bland annat från de stora företagen inom dagligvaruhandeln, apotek, försäljare av tåg- och charterresor samt från Systembolaget.

Webbskrapad data är automatisk inhämtning av priser från nätet. Här vet inte SCB vad som konsumerats eller vilket pris som sedan betalas.

Med hjälp av nya datakällor har SCB sedan 2009 fyrdubblat antalet prisnoteringar i KPI-statistiken.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.