Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-09-16

SciBase: Nya kliniska studier visar förbättrad detektion av melanom för amerikanska läkare med Nevisense

JAAD-publikationen med titeln "Impact of Electrical Impedance Spectroscopy on Dermatologists' Number-Needed-to-Biopsy Metric and Biopsy Decisions for Pigmented Skin Lesions (https://www.jaad.org/article/S0190-9622(20)32596-2/fulltext)"  hade målsättning att utvärdera förbättringar av klinisk noggrannhet i melanomdetektering, medan SKIN-publikationen med titeln "Integrating Electrical Impedance Spectroscopy into Clinical Decisions for Pigmented Skin Lesions Improves Diagnostic Accuracy: A Multitiered Study (https://jofskin.org/index.php/skin/article/view/930)"  hade målsättning att utvärdera skillnaderna mellan dermatologer, sjuksköterskor och "residents (dermatologer under utbildning). Alla typer av kliniker (dermatologer, sjuksköterskor och "residents") förbättrades med liknande grad och de kliniker som hade lägst antal korrekta utvärderingar visade störst förbättring. Publikationerna är baserade på kliniska utvärderingar av lesioner i s.k. "Reader Studies". JAAD-publikationen inkluderade 267 hudläkare medan SKIN-publikationen inkluderade 591 kliniker (dermatologer, sjuksköterskor och "Residents"). Alla kliniker utvärderade lesioner med hjälp av enbart visuell evaluering, och sedan lade de till Nevisense-resultaten i över 25 000 utvärderingar.

De viktigaste resultaten i studierna var:

  • Antalet "missade melanom" minskade från c:a 7% till  mindre än 1%.

  • Total sensitivitet (förmåga att korrekt identifiera melanom) ökade i genomsnitt över grupperna med 14% och specificitet (förmåga att korrekt identifiera godartade mol) med 10,2%.

  • Totalt identifierade klinikerna 1334 fler melanom med Nevisense jämfört med enbart visuell utvärdering.

  • Alla typer av läkare (hudläkare, sjuksköterskor och "residents") förbättrades med en liknande grad och de kliniker som hade lägst antal korrekta utvärderingar visade störst förbättring.

  • I JAAD-studien förbättrade dermatologer sin känslighet från 84% till 98%, deras specificitet från 34% till 44% och deras NNB (Number needed to biopsy - antal biopsier per identifierat melanom) från 6,3 till 5,3.

"Melanom är den dödligaste formen av hudcancer, men när det upptäcks tidigt har behandling en nästan 100% botningsgrad som gör tidig upptäckt kritisk för överlevnad. Dessa studier visar en signifikant minskning av missade melanom från cirka 7% till mindre än 1%. En ytterligare indikation på det kliniska värdet Nevisense kan ge är att hjälpa kliniker att identifiera melanom och förbättra prestanda generellt. Detta är första gången denna typ av studie utförs och vi är nöjda med resultaten, säger Dr. Darrell S. Rigel, klinisk professor, Ronald O. Perelman Department of Dermatology vid NYU Grossman School of Medicine. "Dessa resultat visar ytterligare fördelarna med tidig melanomdetektion med Nevisense, och jag är glad att vi kan dela våra resultat med andra kliniker då det visar fördelarna med denna teknik för patienter."

"Kliniker står inför svåra beslut varje dag när de utvärderar hudförändringar, så det var väldigt positivt att se att Nevisense kunde förbättra deras noggrannhet så signifikant. Nevisense kunde hjälpa kliniker på alla nivåer av erfarenhet, och särskilt de som gynnas mest av ytterligare information och stöd, säger Simon Grant, VD för SciBase. "Dr. Rigels studier bekräftade vad vi ser från våra användare - betydande klinisk nytta för både läkare och patienter. Detta är ytterligare ett bevis på Nevisense potential att förbättra vårdstandarden för detektering av melanom i USA och kommer att ge support till vår pågående kostnadsersättningsprocess. "

För mer information, vänligen kontakta:
Simon Grant, vd SciBase
Tel: +46 72 887 43 99
Email: simon.grant@scibase.com

Certified Advisor:
Avanza
Tel: +46 8 409 421 20
Email: ca@avanza.s (simon.grant@scibase.com)e

Om SciBase och Nevisense
SciBase är ett medicinteknikbolag med huvudkontor i Sundbyberg, som utvecklat och säljer ett unikt "point-of-care" instrument för utvärdering av olika hudsjukdomar såsom hudcancer och atopisk dermatit. Den första produkten Nevisense är ett hjälpmedel för detektion av malignt melanom, den farligaste formen av hudcancer. Vidareutveckling har lett till att Nevisense också kan användas som ett verktyg för att utvärdera hudens barriärfunktion och inflammation. Bolaget grundades av Stig Ollmar, forskare på Karolinska Institutet. Produkten baserar på omfattande forskning, och i den största kliniska studien som hittills genomförts för detektion av malignt melanom har Nevisense fått resultat som visar på värdet av metoden för sjukvården. Nevisense är godkänd för försäljning inom EU (CE-märkning), TGA-godkännande i Australien samt godkänt av FDA i USA (PMA). Nevisense är baserad på en metod som kallas Elektrisk Impedansspektroskopi (EIS) som upptäcker maligna vävnader genom att mäta motståndet av elektriskt ström i cellerna. SciBase är noterat på First North Growth Market ("SCIB"). Mer information finns på www.scibase.com .

Författare SciBase

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.