Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-15

SEB: RÄNTENETTO OCH PROVISIONSNETTO MINSKADE 2 KV JMF 1 KV

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SEB:s räntenetto uppgick till 6.047 miljoner kronor under det andra kvartalet 2020, vilket motsvarade en minskning med 2 procent jämfört med det första kvartalet och en ökning med 6 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019.

Utfallet var 5 procent lägre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning som låg på 6.338 miljoner kronor.

Det kunddrivna räntenettot minskade något till 6.821 miljoner kronor från det första kvartalet 2020.

"Både inlåningsmarginaler och inoch utlåningsvolymer bidrog positivt i de flesta kundsegment. Det motverkades av något lägre lånemarginaler", skriver SEB.

Den negativa effekten på räntenettot från övriga aktiviteter var 115 miljoner kronor lägre än det första kvartalet 2020.

"Räntesänkningen från Federal Reserve i USA ledde till en tillfällig negativ effekt på räntenettot; samtidigt påverkades nettoresultatet från finansiella transaktioner positivt", skriver banken.

Finansieringskostnaderna sjönk på grund av att ett av bankens primärkapitaltillskott, som förfinansierades i det fjärde kvartalet 2019, återköptes i maj 2020. Totalt uppgick de redovisade resolutions- och insättningsgarantiavgifterna till 300 miljoner kronor (345).

"Resolutionsavgiften var 45 miljoner kronor lägre än för det första kvartalet till följd av slutfakturan för 2019", skriver SEB.

Provisionsnettot, som är en viktig post för SEB, minskade med 6 procent jämfört med det första kvartalet och minskade med 8 procent jämfört med motsvarande kvartal 2019. Utfallet på 4.364 miljoner kronor var dock 2 procent bättre än snittestimatet i Infronts analytikersammanställning.

"Det huvudsakliga skälet till minskningen under andra kvartalet var att kortprovisionerna minskade betydligt när kundernas aktivitetsnivå sjönk som ett resultat av covid-19-pandemin", skriver SEB.

Provisionsnettot från betalningsförmedling och kortverksamhet minskade med 186 miljoner kronor till 710 miljoner jämfört med det första kvartalet och med 347 miiljoner jämfört med förra året.

"Företagskundernas försiktighet med anledning av covid-19 lättade något under det andra kvartalet och SEB stöttade kunderna med finansiering på kapitalmarknaderna", skriver banken.

Bruttoprovisioner för emissioner och rådgivning förbättrades med 50 miljoner kronor till 301 miljoner under det andra kvartalet.

"Trots att aktiemarknaderna förbättrades under kvartalet, var genomsnittsvärdena lägre under det andra kvartalet än det första", står det i rapporten.

Bruttoprovisionsintäkterna från fondverksamhet och depåförvaring, exklusive resultatbaserade provisioner, minskade med 124 miljoner kronor till 1.821 miljoner.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.