Du är här

2018-05-22

Därför sänker storbanken Clas Ohlson: ”Kan ge låg marginal”

wysiwyg_image

Clas Ohlsons förändrade affärsidé att inkludera tjänster i hemmet, och den svaga onlinepositionen jämfört med konkurrenter som Amazon, ökar insatserna när bolaget under de kommande åren ska investera 1-2 procentenheter av sin rörelsemarginal i de strategiska initiativen.

Det skriver SEB Equities i en analys från den 21 maj där riktkursen sänkts från 85 till 65 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterat om tidigare på tisdagen.

Rekommendationen sälj upprepas.

SEB bedömer att Clas Ohlsons bruttomarginal kommer nå sin lägsta nivå på ett decennium under innevarande verksamhetsår och har sänkt sin prognos för vinsten per aktie med 23-25 procent för 2018-2019.

Clas Ohlsons nya servicetjänster väntas ge ett begränsat försäljningsbidrag till koncernen, menar SEB. Baserat på antagandet om en marknadsandel på under 1 procent 2019 väntas försäljningsbidraget 2022 bara utgöra 4 procent av bolagets totala omsättning.

Clas Ohlsons ambition att öka andelen försäljning av egna märkesvaror, från 35 till 40 procent enligt SEB:s estimat, är å ena sidan nödvändigt i kampen mot konkurrenter som Amazon. Men samtidigt finns det en risk att Clas Ohlson kärnkunder ser ett förändrat sortiment som negativt, resonerar banken.

Aktien stängde på 83:55 kronor på måndagen.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.