Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-11-09

SEB ser ingen större priskorrektion på bostadsmarknaden

STOCKHOLM (Direkt) En stark svensk tillväxt och arbetsmarknad, tillsammans med en dysfunktionell hyresmarknad och fortfarande ett relativt lågt utbud av lägenheter kommer motverka större prisjusteringar på bostadsmarknaden så länge konjunkturen är stark.

Det skriver SEB i ett marknadsbrev på torsdagen.

SEB konstaterar att det finns fler tecken på att bostadsmarknaden håller på att kylas av och den kraftiga uppgången i priserna tycks gå i stå, och kanske till och med visa prisnedgångar.

"De starka tillväxtutsikterna för såväl den inhemska som utländska ekonomin indikerar att en större priskorrektion är osannolik. Hittills har oron för en inbromsning på bostadsmarknaden inte påverkat tillväxtindikatorer", skriver SEB.

De tror att bostadspriserna totalt sett kommer att sjunka cirka 5 procent det kommande året, med rätt stora variationer mellan olika marknadssegment. Inkommande data under hösten och vintern kommer att visa om denna bedömning är korrekt.

"Även en relativt liten nedgång kommer sannolikt att leda till en viss tillbakagång i den nuvarande starka tillväxttakten i bostadsinvesteringar och möjligen också dämpa privatkonsumtionen", skriver SEB.

Men med detta sagt så utgör bostadsinvesteringarna en av de viktigaste drivkrafterna för svensk tillväxt och även en mindre prisnedgång skulle kunna påverka tillväxtprognosen för 2018.

Utbudet av nya bostäder är lågt i ett internationellt perspektiv, särskilt med hänsyn taget till den starka svenska befolkningstillväxten. Ett överutbud av dyrare lägenheter i storstäderna har utlöst en nedgång, vilket reser frågetecken om hur utbud och efterfrågan kommer att matcha, givet att befolkningstillväxten drivs av nyanlända med låga inkomster.

En dysfunktionell hyresmarknad kommer samtidigt att fortsätta att trycka in många hushåll i marknaden för ägda bostäder.

Klart lägre aktiepriser för bostadsutvecklare återspeglar en oro, men exponeringen mot dessas utvecklare är låg hos de större svenska bankerna, skriver SEB.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.