Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-01-09

SEB upphör med Fingerprint-bevakning

wysiwyg_image

SEB upphör med bevakning av Fingerprint Cards till följd av för lågt marknadsvärde och begränsat institutionellt intresse.

Det säger analyschefen sedan 7 augusti Martin Nilsson, tidigare Fingerprint-analytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen efter att på måndagen ha skickat ut en regulatorisk bulletin med samma information.

Senaste rekommendation och riktkurs från SEB enligt vad Direkt har publicerat är "behåll" och 17 kronor. I dagsläget är kursen 16:54 kronor, motsvarande ett börsvärde på 5 miljarder.

"Vi förändrar ofta vilka bolag vi följer; om vi alltid skulle täcka alla bolag skulle vi få väldigt många bolag, och när de blir för små tappar många investerare intresset", säger Martin Nilsson, utan att nämna någon definitiv gräns för hur stort marknadsvärde ett bolag ska ha för att bevakas av SEB.

"Det bygger mycket på hur stort investerarintresset är, i kombination med marknadsvärde och likviditet. Det är ett antal olika aspekter. Men vi försöker generellt täcka bolag med ett marknadsvärde över 10 miljarder kronor, och sedan finns ett antal bolag därunder som vi tittar lite på beroende på bland annat investerarintresse."

Han redogör för hur Fingerprint Cards för ett par år sedan gick från litet till stort bolag, och SEB med flera banker inledde bevakning av biometribolaget.

"Men aktien blev aldrig särskilt intressant för institutionella ägare som pensionsfonder. Många undrade hur aktien kunde vara börsens mest handlade men ändå ha så liten täckning, men det mesta av handeln förekom bland privatkunder och inte ens när vi täckte den var intresset särskilt stort bland institutioner", säger Martin Nilsson, och betonar att han syftar på handeln generellt och inte enbart hos SEB.

Vad tror du är skälet till att institutionernas intresse var så lågt?

"Det var väl att man inte trodde att det skulle bli så stort som börskurserna på 100 kronor och mer antydde; att det byggde på något som inte var hållbart. De flesta var inte med på den snabba resan upp, och på de nivåerna köpte de inte men gjorde analysen att det inte skulle hålla och lät bli den, med övertygelsen att den skulle falla. Man missade en uppgång och även fallet."

SEB kommer att ta upp något annat bolag till bevakning med de resurser som frigörs, men vilket får banken av regulatoriska skäl inte avslöja.

På tisdagen har SEB ett bolagsseminarium i Köpenhamn med runt 150 närvarande presentationer av de 300 nordiska bolag banken täcker.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.