Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-01-03

SEB:s toppval i fastighetssektorn

SEB Equity Research ser D Carnegie, Fabege och Balder som sina toppval bland de svenska fastighetsbolagen. Bland de finska sektorkollegorna föredrar bankens analytiker Sponda och Citycon.

Det framgår av en analys.

Med en renoveringstakt på 10 procent av portföljen per år och en hyreshöjning med 40-50 procent samtidigt som de operationella kostnaderna minskar, bedömer SEB att D Carnegie kan komma att se en årlig tillväxt på 20 procent för substansvärdet.

Banken ser en möjlig uppsida för substansvärdets tillväxt i samarbeten kring konverteringar och byggrätter. Tillväxten bedöms kräva nytt kapital, men huvudägaren i D Carnegie (Blackstone genom bolaget Vega Holdco) väntas ge stöd till detta.

Fabeges exponering mot Solna och Arenastaden tillsammans med Stockholms innerstad bedömer SEB borde möjliggöra tillväxt för hyrorna och värdetillväxt. Nya projekt kan enligt banken finansieras med slutförda projekt. En fortsatt press på direktavkastningen är högst trolig, bedömer SEB.

I Balder gillar SEB exponeringen mot bostäder och kontor i goda lägen (prime office). Exponeringen mot finska bostäder uppges vara mycket bättre än på den kommersiella sidan. Den spridda exponeringen hjälper enligt banken till att hitta affärer.

Storleken på balansräkningen för Balder ger det dock svårare att hitta affärer och Balders balansräkning bedöms inte ha utrymme för ytterligare hävstång.

SEB återupptar bevakningen på Castellum och Hemfosa med rekommendationer om behåll för båda bolagen.

Wihlborg får en sänkt riktkurs till 157 kronor från tidigare 166 med en bibehållen säljrekommendation.

Banken gör även två sänkningar av sina rekommendationer. Dels sänks rekommendationen för Klövern till sälj från köp, medan rekommendationen för Hufvudstaden sätts ned till behåll från köp.

För Wallenstam höjer SEB riktkursen till 76 kronor från tidigare 70 kronor med en upprepad rekommendation om behåll.

Bolag Rekommendation Riktkurs i SEK

Atrium Ljungberg Behåll (Behåll) 158 (137)

Balder Köp (Köp) 216 (233)

Castellum Behåll (-) 132 (-)

D Carnegie Köp (Köp) 140 (107)

Fabege Köp (Köp) 190 (162)

Hemfosa Behåll (-) 96 (-)

Hufvudstaden Behåll (Köp) 158 (137)

Klövern Sälj (Köp) 8:70 (11:00)

Kungsleden Behåll (Behåll) 61 (60)

Pandox Behåll (Behåll) 153 (149)

Wallenstam Behåll (Behåll) 76 (70)

Wihlborgs Sälj (Sälj) 157 (166)

Källa: SEB / Nyhetsbyrån Direkt

Författare Aktiespararna