Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-12

Serieproduktionen ökar, men förblir under produktionstakten 2019

[Stockholm, 12 juni 2020] – Efter en produktionstakt på 1,0 miljoner motorekvivalenter i april ökade serieproduktionen till 1,6 miljoner motorekvivalenter i maj. Ökningen i maj berodde på att några gjuterikunder startade upp efter produktionsstoppen i slutet av mars och april. Produktionstakten i maj motsvarar cirka 50 % av produktionstakten för helåret 2019 på 3,3 miljoner motorekvivalenter.

Tack vare en stark start på året med en ökning av serieproduktionen på 5,4 % i januari och februari jämfört med föregående år, uppgick serieproduktionen för årets fem första månader till 2,25 miljoner motorekvivalenter i årstakt. Produktionen till och med maj motsvarar cirka 70 % av serieproduktionen under samma period 2019. Serieproduktionen de första månaderna uttryckt i årstakt uppgick till 3,0 miljoner motorekvivalenter i januari, 3,2 miljoner i februari, 2,4 miljoner i mars, 1,0 miljoner i april och 1,6 miljoner i maj.

Installationsutsikterna för 2020 är fortsatt positiva efter att WHB-gjuteriet i Brasilien utnyttjat köpoptionen i slutet av maj för System 4000. Tillsammans med System 4000 Plus-installationerna som planeras under andra halvåret 2020 vid First Automobile Works-gjuteriet i Kina och vid Scania-gjuteriet i Sverige, kvarstår möjligheten för SinterCast att presentera ett andra år i rad med rekordhöga installationsintäkter, överstigande de 11,9 miljoner kronor som redovisades för 2019.

”Serieproduktionen började visa tecken på återhämtning i maj, och i och med start av produktion vid ytterligare gjuterier i början av juni ger det en positiv indikation på kommande produktionsökningar. Vi är hoppfulla till att andra kvartalet innebär den lägsta serieproduktionsnivån, men visibiliteten förblir låg, säger Dr Steve Dawson, vd och koncernchef. ”Inberäknat de positiva utsikterna för installationsintäkter under 2020 motsvarar serieproduktionstakten i maj på 1,6 miljoner motorekvivalenter i stort sett den takt som krävs för att uppnå ett nollresultat. Vi kommer att fortsätta att bevaka serieproduktionen och likviditeten under sommaren och vi kvarstår vid ambitionen att dela det goda finansiella resultatet från 2019 med våra aktieägare på en extra bolagsstämma som kommer att sammankallas senast den 20 november.”

För mer information:
Dr Steve Dawson
Vd
SinterCast AB (publ)
Tel: +44 771 002 6342
E-post: steve.dawson@sintercast.com

SinterCast är världens ledande leverantör av processtyrningssystem för tillförlitlig volymproduktion av kompaktgrafitjärn (CGI). Med minst 75 % högre draghållfasthet, 45 % högre styvhet och med ungefär dubbelt så hög utmattningshållfasthet mot konventionellt gjutet gråjärn och aluminium, ger CGI ingenjörerna möjligheten att förbättra prestanda, bränsleekonomi och hållbarhet samtidigt som motorns storlek, vikt, buller och avgasutsläpp minskas. SinterCast-teknologin används för produktion av motorblock för bensin- och dieselmotorer och avgaskomponenter för personvagnar, motorblock och cylinderhuvuden för mellantunga och tunga fordon, samt motorkomponenter inom industriell kraft för användning inom lantbruk, marint, lokomotiv, off-road och stationära motorer. SinterCast stödjer serieproduktion av komponenter som gjuts i vikter från 2,7 kg till 9 ton, alla producerade med samma erkända processtyrningsteknologi. Som specialistleverantör av lösningar för precisionsmätning och processtyrning till metallindustrin, tillhandahåller SinterCast även spårbarhetsteknologierna SinterCast Ladle Tracker® och SinterCast Cast Tracker® för att förbättra processtyrning, produktivitet och spårbarhet inom flera olika applikationer. SinterCast har 57 installationer i 14 länder och är noterat vid Nasdaq Stockholm, Small Cap, (SINT). För mer information: www.sintercast.com

- SLUT-

Bifogade filer


Press Release PDF (Swedish Version)

Författare SinterCast

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.