Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-02-24

Sernekes vd tvingas avgå

wysiwyg_image

Byggbolaget Sernekes vd och grundare Ola Serneke lämnar sin post som vd. Han lämnar även styrelsen. Det meddelar företaget i ett pressmeddelande under onsdagen.

Det var för en knapp månad sedan som Göteborgs-Posten kunde avslöja att Sernekes vd, Ola Serneke, under flera år ska ha skrivit anonyma inlägg kring sitt bolag i positiva ordalag på aktieforum.

Efter att skandalen uppdagats krävde också Aktiespararna att Ola Serneke måste avgå från sin post.

Vd för Aktiespararna, Joacim Olsson, sa då bland annat:  

– Han kan inte sitta kvar, utan måste avgå från posten som vd. Detta oavsett om det visar sig att de inlägg han gjort skulle visa sig olagliga eller inte.

– Beteendet och agerandet är sådant att det påverkar förtroendet för honom som vd och därmed ytterst för bolaget.

Så blev det alltså.

I bolagets pressmeddelande står det vidare:

– Även om granskningen visar att Ola inte begått några lagöverträdelser så har hans agerande påverkat förtroendet för bolaget och honom själv negativt. Med de utmaningar bolaget står inför medför förändringen att vi nu kan fortsätta fokusera på att utveckla ett starkare bolag, där lönsamhet och stabilitet är prioriterade områden, säger Jan C Johansson, styrelseordförande i Serneke Group.

Aktiespararnas chefsjurist Sverre Linton kommenterar beslutetet:

– Det är bra att Serneke har kommit fram till det här beslutet. Agerandet visar på ett dåligt omdöme som inte passar för en börs-vd.

Han fortsätter:

– Pressmeddelandet kommenterar dock inte GP:s andra avslöjande om att det kan ha funnits flera konton inom Serneke som kommenterat. Jag förutsätter därför att man går vidare med den utredningen för att gå till botten med vad som har hänt och ifall bolaget behöver stärka sina rutiner och kunskapen hos personalen om hur man får och bör kommunicera som börsbolag.

”Fokusera på det han är bäst på”

– Att Ola Serneke blir kvar som ansvarig för Serneke Invest innebär förhoppningsvis att han kan fokusera på det han är bäst på och att någon mer lämpad i stället får ta den publika rollen i det noterade Serneke. Beslutet var nödvändigt för att bolaget ska kunna lämna frågan bakom sig och i stället fokusera på verksamheten, avslutar Sverre Linton.

Författare Redaktionen