Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-10-21

SHB: RESULTATET BÄTTRE ÄN VÄNTAT EX EO-POSTER ENLIGT IC

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbanken pekar i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på att bankens resultat för tredje kvartalet belastas av omstruktureringskostnader, som tidigare väntades komma först i det fjärde kvartalet.

"Analytikerna har utgått från att nedskrivningarna kommer i fjärde kvartalet medan vi tar dem redan i tredje kvartalet. Tar man med den effekten är resultatet för tredje kvartalet betydligt bättre än analytikernas förväntningar", säger Handelsbankens kommunikationsdirektör Jan Larsson i en kommentar.

Handelsbankens vd Carina Åkerström säger att resultatet innehåller många bra delar, "inte minst på intäktssidan". Framför allt lyfter hon fram att banken tagit kontroll över kostnaderna.

"Det är viktigt. De underliggande kostnaderna minskar nu. Vi har tagit oss ur den period då kostnadsökningar var större än intäktsökningarna", kommenterar hon.

Handelsbanken redovisade på morgonen ett rörelseresultat på 4.227 miljoner kronor för det tredje kvartalet, inklusive en avsättning på 1.470 miljoner kronor sedan arbetet med att i detalj bedöma behovet av en omstruktureringsreserv gått snabbare än förväntat.

I september meddelade Handelsbanken att banken under fjärde kvartalet skulle reservera en kostnad på cirka 1,5 miljarder kronor.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat i det tredje kvartalet på 4.684 miljoner kronor, enligt en sammanställning av analytikerprognoser gjord av Infront. Om man justerar utfallet för kreditförlustreserveringen uppgår rörelseresultatet till 5.697 miljoner kronor, vilket är 22 procent högre än analytikernas genomsnittliga förväntan.

Rörelseresultatet innehåller samtidigt en IT-nedskrivning på 38 miljoner kronor.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.